Vědci prý našli nový druh pračlověka

Addis Abeba - Vědci objevili v Etiopii spodní čelist, dáseň a zuby nového druhu předchůdce člověka, který žil před 3,3 až 3,5 miliony let. V té době pobývalo na Zemi i několik dalších pralidí, rodokmen lidského druhu je tak zřejmě složitější, než se dosud předpokládalo. Dosud neznámý druh dostal jméno Australopithecus deyiremeda – v místním jazyce „blízký příbuzný“, píše se ve studii publikované v časopise Nature.

Antropolog: Ze zubů se dozvíme o naší minulosti hodně (zdroj: ČT24)

Pozůstatky nalezené v severoetiopské oblasti Afar patří zřejmě čtyřem jedincům, kteří měli znaky jak opice, tak i člověka. „Detailně jsme prozkoumali anatomii a morfologii zubů a našli jsme velké rozdíly. Tento nový druh má velmi robustní čelist a menší zuby. Špičáky má menší než všechny dosud zdokumentované druhy,“ konstatoval hlavní autor studie Yohannes Haile-Selassie z clevelanského Muzea přírodní historie. 

„Z morfologických znaků bych předpokládal, že by to skutečně mohl být zástupce nějakého nového, doposud nepopsaného druhu,“ podotkl antropolog Vladimír Sládek s tím, že je ale ještě třeba se závěry počkat na výsledky dalších analýz.

Ostatky pralidí
Zdroj: ČT24

Díky nalezeným pozůstatkům mohou experti sestavit základní podobu pračlověka. „Z rekonstrukce skloviny lze třeba zjistit, co dotyčný pračlověk jedl, a z toho pak, v jakém prostředí žil a kde potravu získával,“ prohlásil antropolog. 

Australopithecus deyiremeda tak možná patří mezi čtyři různé předchůdce člověka, kteří chodili po planetě Zemi ve stejnou dobu. Nejslavnější z nich je Australopithecus afarensis - známý jako Lucy. Ten žil mezi 2,9 až 3,8 miliony let a zpočátku byl považován za přímého předka člověka.  

Antropolog Vladimír Sládek 

„Evoluční antropologie v posledních letech prodělává revoluci – i odborníkům se v tom obtížně orientuje, protože počet nových druhů a nových nálezů relativně hodně roste. V posledních třech letech byly definovány a popsány minimálně jeden dva druhy a poddruhy. Je samozřejmě otázkou, až se doba uklidní a nálezy zpracují, kolik z nálezů vydrží a bude považováno za nové zástupce nových druhů.“ 

Objev dalších druhů, mezi něž patří Kenyanthropus platyops, nalezený v Keni v roce 2001, Australopithecus Bahrelghazali v Čadu a nyní Australopithecus deyiremeda, naznačuje, že všichni skutečně žili ve stejnou dobu. 

Někteří vědci ale objev nového druhu zpochybňují s tím, že podobné zprávy již byly v minulosti několikrát nepravdivé. „Anatomické rozdíly v rámci jednotlivých živočišných druhů jsou normální. Kvůli tomu bylo už tolik podobných oznámení rychle vyvráceno,“ prohlásil expert na evoluci lidského druhu Tim White z univerzity v kalifornském Berkeley.