Pokus o převrat v Burundi má první oběti, prezident se vrátil

Bujumbura – První oběti jsou hlášeny z afrického Burundi, kde po středečním pokusu o převrat zůstává situace nadále nejasná. Mluvčí rebelů tvrdí, že jeho muži „ovládají prakticky celou metropoli“. Podle náčelníka generálního štábu Primea Niyongaba se ale puč nezdařil a Bujumburu nyní ovládají síly věrné prezidentovi Pierrovi Nkurunzizovi. České ministerstvo zahraničí kvůli nepřehledné situaci uvedlo, že cesty do této africké země nedoporučuje. Situací v Burundi se zabývala i Rada bezpečnosti OSN.

Poslední zprávy hovoří o tom, že povstalci zahájili další ofenzivu u sídla státního rozhlasu a televize, kde byla slyšet střelba z těžkých zbraní. Podle agentur byli u rozhlasu zabiti nejméně tři vojáci, vzbouřenci ale ani při druhém pokusu nedokázali rozhlas dobýt.

Dnes večer prezidentský úřad textovou zprávou oznámil, že hlava státu je zpět ve vlasti. 
„Prezident Nkurunziza je po pokusu o převrat zpátky v Burundi. Pogratuloval armádě, policii a lidu Burundi,“ citoval Reuters zprávu prezidentské kanceláře.

Nkurunziza na svém webu vyzval obyvatele Burundi ke klidu. Následně v prohlášení pro rozhlas převrat v zemi odsoudil. Dodal ale, že je připraven odpustit všem vojákům, kteří se vzdají. Pak rozhlasová stanice přestala vysílat a vysílání bylo obnoveno až po několika hodinách. Prezidentův poradce poté uvedl, že nyní budovu kontrolují lidé věrní Nkurunzizovi. Ti mají pod kontrolou údajně i místní letiště.

Sesazení prezidenta, jehož třetí kandidatura je podle pučistů neústavní, oznámil generálmajor Godefroid Niyombare ve středu. Obklopovalo ho při tom několik vysoce postavených vojáků a policistů.

Prezident Pierre Nkurunziza (uprostřed)
Zdroj: Stringer TPX/Reuters

Nkurunziza stanul v čele desetimilionového Burundi v roce 2005 po skončení 12 let trvající občanské války, která stála život asi 300 000 lidí. Znovu byl zvolen o pět let později. Třetí kandidaturou v řadě hlava státu podle odpůrců poruší ústavu, která dovoluje dva mandáty za sebou. Příznivci Nkurunzizy ale tvrdí, že první pětiletý mandát se nepočítá, neboť prezidenta do úřadu tehdy vybrali zákonodárci, nikoli přímo voliči.

Násilí v zemi odsoudila i Rada bezpečnosti OSN. „Členské státy Rady bezpečnosti vyzývají obě strany, aby nad násilím upřednostnily mírové řešení. Vyzýváme k rychlému návratu k právnímu státu a k vyhlášení důvěryhodných voleb,“ prohlásila prezidentka rady Raimonda Murmokaitová. „Generální tajemník OSN naléhavě vyzývá všechny strany ke klidu a zdrženlivosti. A připomíná nutnost zachovat stabilitu, už vzhledem k násilí, které si země vytrpěla v minulosti,“ podotkla tajemníkova mluvčí Stephane Dujarric.

Do Rwandy a Konga už z obav před vypuknutím násilí uteklo v posledních týdnech přes 50 000 lidí. Podle Úřadu vysokého komisaře pro uprchlíky Organizace spojených národů by se kvůli současné situaci v zemi brzy mohlo mimo domov ocitnout až 300 000 obyvatel Burundi.

Lidé v Burundi ve středu slavili svržení prezidenta: