Netanjahuovi se podařilo na poslední chvíli sestavit koalici

Jeruzalém – Dosavadnímu izraelskému premiérovi Benjaminu Netanjahuovi se podařilo dát dohromady novou koaliční vládu. Ve 120členném parlamentu bude mít nejtěsnější většinu 61 křesel. Lhůta pro sestavení kabinetu přitom končila o půlnoci místního času (ve 23:00 SELČ), pak by dostal šanci opoziční lídr.

Kromě Netanjahuovy pravicové strany Likud a Židovského domova se na vládě bude podílet ještě středopravicová strana Kulanu, ultrakonzervativní náboženská strana Šas a blok Jednotný judaismus tóry. Agentura DPA k tomu poznamenala, že v takové konstelaci se jakékoli pokroky v mírovém procesu s Palestinci dají považovat za předem vyloučené.

„Je mi ctí, že vám mohu oznámit, že jsem uspěl při sestavování vlády, kterou bych rád představil v parlamentu nejdříve, jak to bude možné,“ uvedl Netanjahu ve formálním sdělení určeném prezidentovi Reuvenu Rivlinovi.

Staronový izraelský premiér dával po svém poměrně jasném volebním triumfu vládní koalici dohromady téměř dva měsíce a uspěl doslova za pět minut dvanáct; na sestavování vlády měl čas do půlnoci místního času (23:00 SELČ). Po uplynutí této lhůty by dostal příležitost šéf opozice Jicchak Herzog.

Konečné výsledky izraelských voleb

(přepočteno na křesla v parlamentu)

Likud 30
Sionistický svaz 24
Společná kandidátka 13       
Budoucnost existuje 11       
Kulanu 10       
Židovský domov 8         
Šas 7         
Jednotný judaismus tóry 6         
Izrael je náš domov 6         
Merec 5

Jednání se protahovala kvůli tomu, že šéf Židovského domova Naftali Bennett trval na tom, aby jeho strana získala post ministra spravedlnosti. Tento resort nakonec povede Ajalet Šakedová z Židovského domova, zatímco Bennett se stane ministrem školství.

Pravicový Likud premiéra Benjamina Netanjahua izraelské parlamentní volby v polovině března jasně vyhrál, když ve 120členném parlamentu získal 30 křesel. Druhá skončila středolevicová koalice Sionistický svaz s 24 poslanci. K urnám přišlo skoro 72 procent voličů, což byla nejvyšší účast od roku 2006.

Nejtěsnější většina hlasů v parlamentu může nicméně Netanjahuovi výrazně komplikovat vládnutí a posílit vyjednávací pozice malých koaličních stran. Proto se premiér hodlá pokusit získat na svou stranu ještě další spojence. „61 je dobré číslo, více než 61 je lepší,“ prohlásil bez upřesnění, kterou stranu či jednotlivé zákonodárce plánuje oslovit.