Zkáza Progressu. Kosmonauti na ISS se musí uskromnit

Kvůli zmařené misi ruské vesmírné lodi Progress musí kosmonauti na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) šetřit zdroje. Šestičlenné posádce mělo plavidlo dopravit 2,5 tuny nákladu. Skoro polovinu tvořily zásoby pro zajištění základních životních potřeb. Nákladní loď se kvůli sérii poruch stala neovladatelnou. V neděli by její úlomky měly dopadnout do Atlantiku.

Progress měl na stanici dopravit zdravotnické zařízení a léky, hygienické prostředky, zásoby kyslíku a 420 litrů pitné vody.

Kosmonauti měli také obdržet součástky potřebné pro chod kriticky důležitých systémů, které se většinou po určité době kvůli opotřebování vyměňují. Jde například o rozvody elektřiny či systémy pro regeneraci vody, o klimatizaci nebo zpracování odpadů. Nyní prý kosmonauti dostali pokyn, aby životnost dosluhujících součástek prodloužili s ohledem na jejich faktický stav.   

Ruská nákladní loď Progress
Zdroj: ČT24/Profimedia/Roskosmos

Podle zdroje Interfaxu není vyloučeno, že se počet členů posádky sníží z nynějších šesti na tři. Příští posádka má podle plánu odletět k ISS 26. května a mají ji tvořit Rus Oleg Kononěnko, Američan Kjell Lindgren a Japonec Kimija Jui. Podle dřívějších zpráv ruských médií se uvažuje o tom, že se start odloží.  

  • Progress odstartoval 28. dubna z kazašského Bajkonuru. Série poruch ale způsobila, že se stal neovladatelným. V současné době krouží nekontrolovaně kolem Země a jeho dráha se postupně a neodvratně snižuje.  

Kdy Progress shoří a případné úlomky dopadnou na Zemi, zatím není jasné. Podle dřívějších zpráv lze očekávat, že část trosek o váze do jednoho kilogramu dopadne v sobotu do Atlantického oceánu, asi 1600 kilometrů východně od Kuby. Američtí vědci ale údajně spočítali, že dopad lze spíš očekávat při tichomořských březích USA už v pátek.

Zkázu Progressu prý zavinila exploze při oddělení od nosné rakety (zdroj: ČT24)