Amnesty International: Armáda i povstalci v Sýrii páchají válečné zločiny

Damašek/Halab - V syrském Halabu dochází každý den k porušování lidských práv a k válečným zločinům, které mají na svědomí vládní síly i povstalecké jednotky. Uvedla to organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI). Piloti sil věrných prezidentu Asadovi podle organizace záměrně útočí na civilisty. Používají i barelové bomby naplněné střepy a výbušným materiálem. Opoziční povstalci zase útočí podomácku vyrobenými raketami a minomety.

„Tyto trestuhodné a neustále pokračující údery na rezidenční oblasti ukazují, že jde o politiku, která má za cíl záměrně a systematicky útočit na civilisty. Tyto útoky představují válečné zločiny a zločiny proti lidskosti,“ uvedl Philip Luther z Amnesty International. Jak dodal, ze strany syrské vlády jde o „kolektivní trest vůči obyvatelům Halabu“. Organizace vyzvala obě strany k ukončení násilností a útoků na civilisty. Mají umožnit, aby do města získala přístup OSN a její partneři, a k lidem se tak dostala potřebná humanitární pomoc.

Halab je druhým největším městem Sýrie a jejím někdejším hospodářským centrem. Město ovládají většinou vládní síly, čtvrtě na východě a severovýchodě města ale stále drží v rukou povstalci. Vládní vojsko se snaží už několik měsíců získat pod kontrolu celé město, povstalce chce obklíčit a donutit ke kapitulaci. Dosud zajišťuje zásobování povstaleckých čtvrtí koridor vedoucí k turecké hranici.

Útoky v Damašku
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

AI: Vládní jednotky shazují sudy plné střepů, povstalci útočí raketami

Syrské letectvo shazuje na některé čtvrti údajně i takzvané barelové bomby, tedy sudy naplněné střepy a výbušným materiálem. Damašek to popírá, podle AI ale tyto útoky zabily v loňském roce v Halabu a jeho okolí více než 3000 civilistů. Jen letos v dubnu místní aktivisté zaznamenali nejméně 85 útoků s pomocí barelovým bomb, které zabily nejméně 110 osob.

Jak ve zprávě AI popsali místní obyvatelé, následky těchto útoků jsou otřesné. Velmi vážná jsou i zranění, která tyto bomby způsobují. „Barelové bomby jsou tou nejděsivější zbraní způsobující velmi bolestivá zranění,“ uvedl jeden z chirurgů z Halabu s tím, že lékaři řeší množství traumat i amputací.

Válečné zločiny ale podle AI páchají i různé ozbrojené opoziční skupiny, které ve městě operují a cílí na čtvrti v rukou vlády. Povstalci používají velmi nepřesné zbraně, minomety a podomácku vyrobené rakety, které v loňském roce zabily nejméně 600 lidí. Jejich útoky navíc často bývají velmi náhodné. „Nikdy si nepřipadáte v bezpečí. Nikdy nevíte, co se může stát, můžete být zasažen kdekoliv,“ uvedl jeden z místních občanů.