Vadné mléko z Číny už našli i na Slovensku

Bratislava - V Bratislavě našli čínský mléčný nápoj, který obsahoval nebezpečný melamin. Nápoj byl na Slovensko dovezen ilegálně. Slovenská Státní veterinární a potravinová správa nechala 27 plechovek s nápojem Milk drink ihned zničit. Ve vzorku bylo potvrzeno 14,4 miligramu melaminu na kilogram, maximální povolené množství je 2,5 miligramu na kilogram. V Číně se zmiňovanou látkou přiotrávily tisíce dětí.

Slovenští inspektoři začali kontrolovat asijské potraviny od konce září, kdy v Číně propukl skandál okolo mléka s obsahem nebezpečného melaminu. Soustřeďují se především na mléko a mléčné výrobky, ale i na potraviny s obsahem pšeničného a kukuřičného glutenu, rýžové mouky a rýžového proteinového koncentrátu. Na hranicích se též zpřísnily kontroly výrobků ze zemí třetího světa.

Ve čtvrtek byl kontaminovaný mléčný výrobek čínského původu poprvé zjištěn i v sousedním Rakousku. Místní odborníci ale uklidňují veřejnost tím, že jde o ojedinělý případ, který nepředstavuje žádné širší ohrožení obyvatelstva. Nápoj byl objeven v jedné čínské restauraci ve Štýrsku, podle všeho však byl určen jen pro osobní spotřebu majitele a nebyl nabízen hostům.

Také finští potravinoví kontroloři odhalili přítomnost melaminu, a to v bonbonech s názvem White Rabbit. Nález stejných cukrovinek oznámilo ve středu Německo, které je okamžitě stáhlo z pultů. Stejně se zachovala i Belgie. Kromě bonbonů zakázali inspektoři prodej kontaminovaných sušenek Koala. Podle finských úřadů prý stažené produkty nepředstavovaly zdravotní nebezpečí.