Dobrovolníci pohřbívají bezejmenné oběti - i 70 let po válce

Volgograd - Stejně jako každý rok touto dobou vyrážejí do ruských polí stovky nadšenců, kteří hledají pozůstatky padlých vojáků. Rádi by je přenesli na oficiální hřbitovy. Čtyřiatřicetiletý Denis Ivanov patří k nejzkušenějším hledačům. S potřebným nářadím je na polích u Volgogradu téměř každý víkend - už se mu podařilo najít těla pěti stovek vojáků stalingradské bitvy.

V bojích o Stalingrad v zimě 1943 nebyl čas ani možnosti těla mrtvých vojáků pohřbívat. Byla zasypána do zákopů anebo kráterů po vybuchlých granátech. Ivanovův tým se snaží pozůstatky najít a přenést je na hřbitov. Většina je pohřbena ve společném hrobě, náhrobní kámen se jménem mají jen ti, kteří u sebe měli nějaký doklad. Takových je ale minimum. „Za téměř dvacet let jsme sem přenesli ostatky více než sedmnácti tisíců vojáků,“ upřesňuje Ivanovův kolega Andrej Oreškin. „Tam, kde se už do země kopalo, kde byl zákop, vejde sonda snadno. Tam, kde je země nenarušena, se sonda samozřejmě brzy zarazí,“ popisuje hledání Ivanov.

Ruští nadšenci hledají ostatky vojáků (zdroj: ČT24)

Německé letecké snímky z období bitvy dnes pomáhají zákopy najít. Stačí je srovnat s dnešní mapou a pravděpodobnost nálezu je poměrně velká. Ani dnes, 70 let po válce, není těžké na polích najít stopy války - například opasky, boty, lopatky, příbory, nábojnice, munici, miny, dělostřelecké granáty nebo i úlomky kostí.

Nález hromady nábojnic například svědčí o místě, kde byl kulomet. Bezejmenný kulometčík bude přenesen do společného hrobu. Během dvouhodinového natáčení zpravodaje ČT Miroslava Karase našli Denis a jeho kolegové pozůstatky tří vojáků. Desetitisíce dalších ale v místě největší bitvy druhé světové války zůstávají.