Kate i s malou princeznou opustila nemocnici

Londýn - Britská vévodkyně Kate porodila dnes ráno v Londýně dceru. Druhý potomek britského prince Williama se narodil v 8:34 místního času (9:34 SELČ) a po porodu vážil 3,7 kilogramu. Matce i dítěti se dařilo dobře, proto mohla Kate ještě vpodvečer i s malou princeznou opustit nemocnici a odjet do rezidence v Kensingtonském paláci. Jméno dítěte pár zatím neoznámil. Novopečená členka královské rodiny je čtvrtou v řadě následnictví na britský trůn.

Kate porodila necelé tři hodiny po ranním přijetí do londýnské nemocnice Panny Marie, kde se narodilo i její první dítě, princ George, v červenci 2013. Tehdejší porod Kate trval 11 hodin a na její přání se uskutečnil bez použití prostředků proti bolesti.

Nemocnice byla stejně jako před dvěma roky v obležení novinářů, přívrženců monarchie a zvědavců. Někteří na chodníku před porodnicí táboří už dva týdny. „Je to dívka!“ křičel ihned po oznámení dav, který se sešel před nemocnicí. Palác v prohlášení potvrdil, že královna Alžběta II. a další členové královské rodiny byli o narození informováni jako první a „ze zprávy jsou nadšeni“.

Kate i s dcerou opustila nemocnici už 10 hodin po porodu
Zdroj: ČTK/AP/Matt Dunham

„Jsem velice šťastný,“ řekl William davu novinářů před nemocnicí, do níž se později vracel v náručí s 21měsíčním synem Georgem, aby mu ukázal sestřičku. Podle BBC to bylo vůbec poprvé, co byl George oficiálně viděn v Británii na veřejnosti od chvíle, kdy jako novorozenec opouštěl tutéž nemocnici.

Princ s vévodkyní a s novorozenou princeznou se po šesté hodině večer místního času objevili před dveřmi nemocnice, aby ukázali přírůstek do rodiny světu. Novorozeně v rukou maminky první fotografování zaspalo. Poté se pár vrátil do budovy, ale hned vzápětí se opět vynořil a vydal se na cestu domů. 

Na počest novorozeného královského potomka bude v pondělí v Londýně vypálena stovka dělostřeleckých salv.

Pohlaví očekávaného potomka William a Kate předem nesdělili, většina mediálních spekulací ale tipovala právě narození holčičky. Jméno potomka zatím královští rodiče neoznámili, v případě syna George tak učinili až dva dny po narození. Mezi bookmakery se nejčastěji citují jména Alice, Elizabeth, Charlotte a Victoria.

Malá princezna je čtvrtá v pořadí na trůn

Novorozená dívka je čtvrtá v následnictví trůnu za dědečkem princem Charlesem, otcem Williamem a bratrem Georgem. Dosud byl čtvrtý v pořadí Williamův mladší bratr princ Harry. Nová princezna má podle komentářů tu čest zahajovat novou éru v pravidlech následnictví, které po asi 300 letech už neupřednostňuje muže. Z jejího čtvrtého pořadí jí tak nemůže odsunout žádný z případných budoucích mladších bratrů. 

První dny po propuštění z porodnice stráví Kate a William s dětmi v Kensingtonském paláci. Poté se přesunou do svého domu Anmer Hall, který se nachází na královském pozemku Sandringham v Norfolku na východě Anglie. William, který od konce března pracuje jako pilot pro jednu dobročinnou organizaci spravující zdravotnické vrtulníky, si vzal dovolenou do 1. července.  

Oficiální oznámení Kensingtonského paláce o narození potomka Kate a Williama: Její královská výsost vévodkyně z Cambridge porodila v 8:34 dceru.

Vývěska před Buckinghamským palácem oznamuje narození nového královského potomka.

Odpoledne si přijel prohlédnout svou malou sestru i princ George, prvorozený potomek Kate a Williama. 

První představení: Kate a William ukázali svou dceru světu:

Sestra! Pozdrav pro malou princeznu poslala i posádka lodi královského námořnictva HMS Lancaster.