Německá policie zřejmě zmařila atentát podobný tomu bostonskému

Berlín – Němečtí policisté údajně zmařili připravovaný teroristický útok, když v noci na dnešek nedaleko Frankfurtu nad Mohanem zadrželi manželský pár, u něhož našli podomácku sestrojenou nálož a střelné zbraně. Policisté sledovali manžele od konce března, kdy je na ně upozornil frankfurtský obchod se stavebninami. Dvojice údajně nakoupila velké množství peroxidu vodíku, který už dříve využívaly teroristické skupiny v Německu k sestrojení výbušnin. Při nákupu navíc manželé uvedli falešná jména. Tradiční cyklistický závod, který se možná měl stát cílem útoku, byl následně zrušen.

Podle deníku Die Welt se zásah uskutečnil v obci Oberursel asi 20 kilometrů od Frankfurtu. Podle frankfurtského vrchního státního zástupce Albrechta Schreibera policisté v domě manželů nalezli plně funkční trubicovou bombu a roznětku k ní. Kromě nálože v domě byla i rozebraná útočná puška a 100 ostrých nábojů. Policisté rovněž nalezli slepý náboj do pancéřové pěsti.

Tradiční závod byl pro jistotu zrušen

Policie se rozhodla k zásahu poté, co podezřelého muže sledovala, jak si důkladně prohlíží lesní oblast nedaleko Oberurselu. V těch místech vede trasa tradičního cyklistického závodu, který se každoročně jezdí 1. května v okolí Frankfurtu. Policie dvojici zatkla v obavě, že by se závodníci a diváci mohli stát terčem atentátu. Nakonec byl ale cyklistický závod zcela zrušen. Takto rázný krok byl nutný kvůli indiciím na možné ohrožení obyvatelstva, uvedl večer hesenský kriminální úřad ve Wiesbadenu.

Německá policie v bytě podezřelých v Oberurselu
Zdroj: ČTK/AP/Michael Probst

Podle Die Welt dvojice také udržovala kontakty s německými salafisty, kteří se hlásí k radikálnímu islámu. Zatčený muž byl v kontaktu s tak zvanou sauerlandskou skupinou a údajně se snažil navázat kontakt i s teroristickou sítí Al-Káida.

Manželům je kolem 35 let. Halil D., narozený v Bad Friedrichshallu, má německé občanství a je tureckého původu, Senay D. má turecké občanství a podle sousedů vycházela z domu vždy úplně zahalená. Oba nakupovali podezřelé množství chemikálií v Hornbachu ve Frankfurtu, v době nákupu měli s sebou dvě malé děti. Tři litry peroxidu vodíku prý chtěli na vyčištění zahradního jezírka, u jejich domu ale žádné jezírko není. Halil D. se podle španělské policie před časem sešel i s vůdci španělských islamistů, kteří rekrutují bojovníky pro Al-Káidu.

Zatím není jasné, zda podezřelí pracovali samostatně nebo byli součástí organizované skupiny, řekl na tiskové konferenci šéf policie v západním Hesensku Stefan Müller. Dodal, že policie se státním zastupitelstvím rozhodly o zásahu proti oběma podezřelým, aby vyloučily ohrožení závodníků a diváků tradičního cyklistického závodu, který byl ale nakonec z bezpečnostních důvodů zrušen.

Podle Schreibera je možné peroxid vodíku v kombinaci s jinými běžně dostupnými chemikáliemi využít pro sestrojení náloží. V minulosti tímto způsobem vyráběla bomby právě sauerlandská islamistická skupina, která v roce 2007 plánovala útoky na americké vojáky v Německu. Čtyři členy skupiny poslal soud v roce 2010 na pět až 12 let do vězení.