Odvolací soud přitvrdil: Doživotí pro kapitána jihokorejského trajektu

Soul - Jihokorejský odvolací soud poslal na doživotí za mříže kapitána trajektu Sewol, při jehož potopení loni v dubnu zahynuly přes tři stovky pasažérů. Dnešní rozsudek je přísnější než listopadový, podle nějž si měl 69letý kapitán I Čun-sok odpykat 36 let vězení. Před soudem stanul společně se 14 členy posádky, kterým odvolací soud udělil tresty od 18 měsíců do 20 let vězení.

Kapitán, který potápějící se loď opustil mezi prvními, podle soudu nedostál svým povinnostem, což vedlo ke smrti cestujících, jimiž byli hlavně studenti. Odvolací soud mu zpřísnil trest, protože ho shledal vinným i z obvinění z vraždy; listopadový soud ho naopak tohoto obvinění zprostil a soudil ho jen za „nedbalost s následkem smrti“.

Trajekt, který převážel přes 470 lidí, se potopil 16. dubna 2014. Více než 320 pasažérů byli středoškoláci na školním výletě. Tragédie trajektu Sewol patřila mezi nejvážnější neštěstí v Jižní Koreji za poslední desetiletí.

Videozáznam prchající posádky v čele s kapitánem z ostře se naklánějícího trajektu - poté, co vydali pokyn cestujícím zůstat uvnitř na svých místech - vyvolal v celé Jižní Koreji hněv a smutek, a rodiny obětí apelovaly na přísné tresty.

Jak poznamenala zpravodajka ČT Barbora Šámalová, pozůstalé po obětech ani dnešní verdikt neuspokojil - přejí si pro kapitána trest smrti.

Kapitán Sewolu dostal doživotí (zdroj: ČT24)