Nálety na Jemen pokračují přes slib jejich ukončení

Saná – Saúdská Arábie pokračuje v náletech na Jemen, přestože v úterý ohlásila jejich ukončení. Terčem saúdských útoků jsou šíitští Husíové. Boj proti nim v Jemenu zahájil i tzv. Islámský stát, který oznámil, že zabil pět šíitů v provincii Ibb. Světová zdravotnická organizace(WHO) oznámila, že konflikt si od 19. března vyžádal přes 1000 mrtvých a více než 4000 zraněných.

Mluvčí protišíitské koalice vedené Saúdskou Arábií oznámil v úterý konec bombardování husíijských pozic. Současně však řekl, že armáda letecké údery obnoví, bude-li třeba. Nové nálety přišly již v noci na čtvrtek a pokračovaly i ráno. Cílem byly tanky Husíů umístěné ve vesnicích severně od přístavu Aden a pozice šíitů u metropole Saná a města Táizz. Cílem útočící kolice jsou i armádní jednotky věrné bývalému prezidentovi Alímu Abdalláhovi Sálihovi, které stojí v konfliktu na straně šíitů. Saúdskoarabský velvyslanec Ádil Džubajr řekl, že se koalice snaží zabránit proniknutí šíitů do Adenu. „Stále používáme armádu, aby zabránila obsazení Jemenu útočnými akcemi,“ sdělil.

Podle analytika ze Spojených arabských emirátů Abdalchálika Abdalláha vývoj v Jemenu neodpovídá saúdskému prohlášení o dosažení cílů, díky kterému je možné nálety ukončit. „Vývoj v posledních 48 hodinách prokázal, že tam zatím nejsou podmínky pro skutečné příměří, válka ještě neskončila,“ řekl. Analytik z Metropolitní univerzity Praha Břetislav Tureček potom míní, že úterní prohlášení spíše úlitbou Spojeným státům než důsledek skutečných vojenských úspěchů. „Když docházelo k náletům a umírali při tom nejen rebelové, ale i stovky civilistů, rostlo napětí a zákulisní rozladění, a to i ve Spojených státech, které útoky také podporují,“ shrnul. Míní, že úterní prohlášení bylo spíše koncipováno tak, aby vinu za další nálety uvrhlo na hlavy povstalců.

Břetislav Tureček:

„Nejzajímavější by bylo porovnat mapy, ze kterých vyplývá, že území, na kterém operují šíitští povstalci, se neustále zvětšuje. Když Saúdská Arábie v úterý řekla, že dosáhla bombardováním svého cíle, a přesto rebelové hned druhý den pokračovali ve svých akcích, tak se ukazuje, že kampaň z vojenského hlediska úplně úspěšná nebyla. Navíc se k tomu musí přičíst etický a politický dopad.“

Ve středu řekl americký ministr obrany Ash Carter, že do Jemenu míří konvoj íránských lodí, které by mohly povstalcům vézt zbraně. „Jednoznačně se toho obáváme,“ řekl Ash Carter. Dodal, že v oblasti operují americká vojenská plavidla včetně letadlové lodi Theodore Roosevelt. Nechtěl však říct, zda se americké lodi pokusí íránský konvoj zastavit. Samotný Írán přitom tvrdí, že lodě vezou humanitární pomoc.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun dnes navrhl jako nového zvláštního zmocněnce Spojených národů pro Jemen dosavadního šéfa mise OSN pro boj s ebolou, mauritánského diplomata Ismáíla šajcha Ahmada.

Břetislav Tureček: Odpovědnost byla přehozena na povstalce (zdroj: ČT24)

Nálety na Jemen probíhají téměř měsíc – od 26. března. Do té doby Husíové bojující proti vládě stále sílili, dobyli Saná a krátce před zahájením saúdské intervence ze země uprchl prezident Abdar Mansúr Hádí. OSN vyzývá k zahájení politického dialogu, šíité ho ale podmiňují zastavením veškerých bojů. Tisk zemí Perského zálivu dnes informoval, že politická jednání už se vedou. Výsledkem by mohla být záruka bezpečného odchodu z Jemenu pro představitele šíitů a bývalého prezidenta Sáliha, což by mělo pomoci najít řešení krize.

V Jemenu ale vedle bojů místních jednotek, které podporuje na jedné straně saúdská koalice, na druhé straně Írán, stojí proti šíitům také místní sekce Al-Káidy a nově i tzv. Islámský stát. Již v březnu se přihlásil k atentátu na šíitskou mešitu v Saná, kde zahynulo přes 140 lidí. Nyní radikální organizace oznámila rozšíření aktivit i mimo hlavní město – přihlásila se k zabití pěti šíitů v jihozápadní provincii Ibb.