Clarkson promluvil: Top Gear mi bude chybět

Londýn - Jeremy Clarkson ve svém sloupku pro list The Sun napsal, že mu bude moderování automobilového pořadu Top Gear chybět. Jde o první Clarksonův komentář od chvíle, kdy ho BBC stáhla z obrazovky. Clarkson byl suspendován koncem března poté, co fyzicky napadl producenta.

„Srdečné díky všem, kteří mi psali, jak moc jim budu v Top Gearu chybět,“ napsal Clarkson.
„Není to ale tak moc, jak bude mně chybět být tam,“ dodal. K incidentu, kvůli němuž byl odstaven, se nevyjádřil. 

Moderátor byl suspendován 10. března. Podle dostupných informací se během natáčení porval s producentem Oisinem Tymonem, protože nezařídil, aby se podávalo teplé jídlo. Producent skončil na pohotovosti - měl rozbitý ret. Ředitel BBC k tomu uvedl, že došlo k překročení snesitelné meze a tento incident už nelze ignorovat.  

168 hodin: Kontroverzní výroky moderátora Top Gearu (zdroj: ČT24)

Rozhodnutí o stažení Clarksona z obrazovky rozhněvalo řadu jeho fanoušků. Více než milion lidí podepsalo petici, v níž žádali moderátorův návrat. Známá moderátorka Katie Hopkinsová dokonce přirovnala odvolání Clarksona k oběšení královny. 

Clarkson moderoval Top Gear 13 let a kontroverzí bylo za tu dobu víc než dost. Argentina kupříkladu štáb loni na podzim vyhostila kvůli tomu, že Clarkson měl na svém autě poznávací značku H982 FKL. Ta podle úřadů připomínala válku o Falklandy v roce 1982. Argentina prohrála, si stále činí nárok na souostroví. V roce 2011 se BBC musela omlouvat za to, že Clarkson označil Mexičany za lenochy. Několik kontroverzí se pak týkalo uštěpačných rasistických výroků. 

Pořad Top Gear je jedním z nejoblíbenějších pořadů. Celosvětová sledovanost pořadu se odhaduje na 350 milionů diváků. V roce 1977 začal Top Gear jako místní show na BBC Midlands. Ve stávajícím formátu bylo od roku 2002 odvysíláno 170 epizod. Pořad má 3 miliony fanoušků na YouTube. Populární show má obří náklady, díky nimž si můžou tvůrci dovolit i helikoptéry, lodě nebo vojenskou techniku.