Sebevražedný atentátník na východě Afghánistánu zavraždil přes 30 lidí

Kábul - Nejméně 33 mrtvých a přes 100 zraněných si vyžádal útok sebevražedného atentátníka v Dželalabádu na východě Afghánistánu. Zaútočil před budovou banky. Další výbušninu, kterou experti našli poblíž budovy, se už podařilo zlikvidovat. Další výbuch nedaleko jedné z dželálábádských svatyň nikoho nezranil. K útoku se přihlásil Islámský stát (IS).

Islámský stát poprvé udeřil v Afghánistánu (zdroj: ČT24)

Sebevražedný útočník, který přijel na motorce, odpálil výbušniny u banky, kam si vládní zaměstnanci chodí pro výplaty, řekl policejní šéf Fazl Ahmad Šerzád. Atentát se stal v
nejrušnější části dne v centru města, kde jsou také obchody a úřady. Většina mrtvých a zraněných jsou nevinní civilisté," řekl mluvčí vlády provincie. Policie v blízkosti budovy odhalila další bombu, tu se však podařilo zneškodnit. Další výbuch v blízkosti jedné z dželálábádských svatyň nikoho nezranil.

Afghánský prezident Ašraf Ghaní sdělil, že k útoku se přihlásila organizace Islámský stát (IS). „Pokud nebudeme jednotně zastávat jedno stanovisko, pak nás tihle lidé zničí,“ řekl prezident asi šesti stovkám lidí, které se shromáždily v sídle regionální vlády ve správním středisku provincie Badachšán.

Atentát je nejkrvavějším útokem od konce bojové mise NATO v Afghánistánu a zřejmě první rozsáhlý útok Islámského státu v oblasti, která se považuje za kolébku fundamentalistického hnutí Taliban a teroristické sítě Al-Káida.

Hnutí Taliban, které má v uplynutých letech na svědomí několik podobných útoků, čin odsoudilo. Prezident Ghaní Taliban vyzval, aby se přidal na stranu vlády v Kábulu. Ti z talibanců, kteří přeběhnou na stranu IS, si podle něj zaslouží hněv nejvyšších afghánských náboženských představitelů.