Babiš v Americe: Bloomberga se zeptá na zkušenosti se střetem zájmů

Důležitým bodem týdenní cesty ministra financí Andreje Babiše (ANO) po Spojených státech bude setkání s potenciálními investory. Babiš se ve Spojených státech plánuje sejít také s bývalým starostou New Yorku Michaelem Bloombergem. „Budu se ho ptát, jak to měl se střetem zájmů, jestli mu také nadávali do oligarchů, jako se to děje mně v Čechách,“ upozornil Babiš na to, že Bloomberg patří mezi nejbohatší Američany a zároveň je také majitelem významné mediální společnosti.

Babiš: Bloomberga se zeptám na zkušenosti se střetem zájmů (zdroj: ČT24)

Do Česka chce Babiš zahraniční firmy lákat na stabilní daně nebo příslib, že vláda věnuje energii rozvoji infrastruktury. „Chci je přesvědčit o tom, že Česká republika je skvělý stát pro investice se stabilním podnikatelským prostředím, které chceme i nadále vylepšovat,“ uvedl Babiš. Ministr financí se setká i se zástupci společností, které už v tuzemsku utrácejí, nebo naopak s krajany, kteří se dokázali prosadit v Silicon Valley.

Babiš se v zámoří setká také s generálním tajemníkem OSN Pan Ki-munem, někdejší ministryní zahraničí USA a pražskou rodačkou Madeleine Albrightovou, šéfem ekonomických poradců v Bílém domě Jasonem Furmanem a také s několika kongresmany.

Šéf státní kasy se v USA zúčastní výročního zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky. „Zajímá mě situace na světových trzích a problémy některých států v Evropě, kde je mnoho států předlužených, například Řecko,“ nastínil ministr financí problémy, které považuje na zasedání za klíčové.

Babiš, jeden z nejbohatších Čechů, si část nákladů na cestu zaplatí ze svého. „Můj jediný doprovod je moje manželka, a kdyby mi to platil stát, budou lidé zase kritizovat, že moje manželka parazituje na státu,“ okomentoval Babiš. „Řekl jsem daňovým poplatníkům, že je nebudu stát ani korunu,“ dodal ministr financí, podle něhož k žádnému rozporu mezi soukromými zájmy a reprezentací státu nedochází.