Za příliš měkkou k Íránu považují dohodu o jádru Netanjahu i američtí republikáni

Washington/Tel Aviv – Výhrady proti předběžné dohodě z Lausanne, která má omezit íránský jaderný program, má Izrael i političtí oponenti amerického prezidenta Baracka Obamy. Republikánský senátor a možný uchazeč o prezidentskou kandidaturu v roce 2016 Lindsey Graham označil předběžnou dohodu za nevýhodnou. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu se potom obává, že íránský jaderný program významně nezpomalí, což podle něj může na Blízkém východě vyvolat závody ve zbrojení.

Ačkoli je Írán muslimskou republikou a jeho představitelé nešetří protiizraelskými výroky, má jako jediný dominantně šíitský muslimský stát s Izraelem společnou částečnou izolaci v rámci převážně sunnitského regionu. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu proto v rozhovoru pro CNN uvedl, že očekává, že pokud by Írán dostal volnou ruku při vývoji jaderných zbraní, vypukl by na Blízkém východě závod ve zbrojení. „Myslím si, že to také vyvolá závody ve zbrojení se sunnitskými státy,“ upřesnil Benjamin Netanjahu.

Izraelský premiér je přesvědčen, že dohoda, kterou Írán a zástupci šesti světových velmocí vyjednali v Lausanne, je výhodná pouze pro Írán. Netanjahu považuje za rozhodující, že íránská jaderná infrastruktura zůstane netknutá. „Zničena nebude jediná centrifuga,“ míní izraelský premiér. „Pokud nějaká země, která slibuje, že nás zničí, a která každý den pracuje na tom, aby dosáhla tohoto cíle, se dostane k smlouvě umožňující jí přístup k jaderné zbrani, pak to ohrožuje naše přežití,“ dodal.

Lindsey Graham
Zdroj: ČTK/AP/Carolyn Kaster

Za nevýhodnou označil předběžnou dohodu s Íránem také americký senátor Lindsey Graham, který je považován za možného uchazeče o prezidentskou kandidaturu za Republikánskou stranu. Současného prezidenta Baracka Obamu označil senátor Graham za neschopného vyjednavače. „I Hillary Clintonová by si počínala lépe. Myslím, že každý z naší strany, snad kromě Randa Paula, by si počínal lépe,“ řekl Graham, který tak ovšem zaútočil i proti svému možnému sokovi ve stranických primárkách. Za příliš měkký však označili americký přístup i další republikáni a rámcovou dohodu přijali s pochybnostmi.

Podle Lindseyho Grahama by Spojené státy měly pozastavit další jednání a konečné znění dohody ponechat až dalšímu prezidentovi, který se ovšem ujme úřadu až v roce 2017. „Ponechte si prozatímní dohodu. Nechte nového prezidenta v roce 2017, ať už demokratického nebo republikánského, aby s tím zkusil něco udělat,“ prohlásil Graham v programu televize CBS Face the Nation.

Američtí kongresmani dali po ohlášení dohody najevo, že chtějí mít ve schvalování konečné dohody v červnu rozhodující slovo. Republikánské vedení Kongresu chce v polovině dubna iniciovat přijetí normy, která by stanovila, že konečnou dohodu plánovanou na červen musí schválit zákonodárný sbor. Republikáni tvrdí, že Obama vede vyjednávání na vlastní pěst bez jejich souhlasu. Obama sice pohrozil, že návrh Kongresu bude vetovat, normu však hodlá podpořit i část demokratů, což by mohlo vést k přehlasování jeho veta.

Podle informací z Lausanne se Írán v konečné dohodě zaváže, že sníží současné zásoby obohaceného uranu o dvě třetiny, nebude stavět nová zařízení na obohacování uranu a z počtu stávajících 19 tisíc instalovaných centrifug, které se k obohacování uranu používají, jich pro příště nechá v provozu 6104. V důsledku mají skončit západní sankce. Na sankční listině jsou aktuálně desítky íránských společností včetně íránské centrální banky, ministerstev energetiky a ropného průmyslu nebo íránské ropné společnosti Nioc a jejích poboček.