Drama v Istanbulu: Policie zastřelila dva útočníky, rukojmí po smrti

Istanbul – Ozbrojená skupina mužů zajala u soudu v tureckém Istanbulu státního zástupce jako rukojmí. U budovy byly večer slyšet výbuchy a střelba. Policie pak zahájila akci. Podle velitele dva útočníky zabila, žalobce je podle tureckých úřadů po smrti. Státní zástupce vyšetřoval úmrtí mladého muže při protistátních protestech v roce 2013. Ozbrojenci žádali, aby se policie přiznala k odpovědnosti za jeho smrt.

Podle tureckého prezidenta Erdogana se útočníci vydával u vchodu do budovy za advokáty a pak si to namířili přímo do kanceláře státního zástupce, kterého si vzali jako rukojmí. Příslušníci speciálních jednotek s únosci vyjednávali více než šest hodin. Večer agentury nejprve informovaly o střelbě a explozích u budovy soudu a o přítomnosti záchranky. Následně policie potvrdila, že provedla osvobozovací akci. Státní zástupce později podlehl zraněním.

Prezident Recep Tayyip Erdogan uvedl, že žalobce byl zasažen do hlavy a několika dalších částí těla. „Byl mrtvý, když dorazil do nemocnice. Dělali jsme, co bylo v našich silách, ale nepodařilo se nám ho zachránit,“ citovala CNN nejmenovaného představitele
istanbulské nemocnice.

Na sociálních sítích se během dne objevily dramatické výjevy, které ukazovaly žalobce Mehmeta Selima Kiraze s hlavní umístěnou proti hlavě. Na internetu se také objevilo varování, že muž bude při nesplnění požadavků zabit. 

Žalobce je podle tureckých úřadů po srmti (zdroj: ČT24)

K akci se přihlásila zakázaná krajně levicová organizace Revoluční strana pro lidové osvobození (DHKP-C). Její členové zajali státního zástupce Mehmeta Selima Kiraze v jeho kanceláři v budově soudu v istanbulské čtvrti Çaglayan.

Ze zadržení Kiraze jsou podle BBC podezřelí členové Lidově revoluční osvobozenecké fronty. Ta publikovala na internetu několik požadavků včetně výzev k tomu, aby se policie přiznala k odpovědnosti za smrt mladíka. Chtějí také po úřadech, aby ukončily stíhání demonstrantů. 

  • DHKP-C je radikální marxistické hnutí, které vzniklo v roce 1994. Turecko, USA i Evropská unie jej považují za teroristickou organizaci. V minulosti provedlo několik atentátů, včetně útoku na americkou ambasádu v Ankaře v roce 2013.

Státní agentura Anadolu uvedla, že Kiraz dozoruje vyšetřování úmrtí mladíka, kterého při protivládní demonstraci v roce 2013 smrtelně zranila plechovka s plynem vhozená do davu policií. Čtrnáctiletý Berkin Elvan byl zasažen pravděpodobně v době, kdy si šel koupit do obchodu chléb. Po devíti měsících v kómatu zemřel.