Neviděli jste BUK? ptají se vyšetřovatelé letu MH17

Mezinárodní vyšetřovací tým zabývající se havárií malajsijského Boeingu na Ukrajině se prostřednictvím videa obrací na možné svědky přesunu raketového systému BUK a žádá je o informace. Nejpravděpodobnějším scénářem je, že letadlo bylo sestřeleno raketou země–vzduch z Doněcké oblasti ovládané separatisty. Video shrnuje údajnou cestu raketového systému BUK na korbě tahače značky Volvo východní Ukrajinou.

Neviděli jste BUK? ptají se vyšetřovatelé letu MH17 (zdroj: ČT24)

Systém BUK měl být umístěn na tahači značky Volvo. Kamion je prý možné identifikovat podle žluté značky s telefonním číslem. Vyšetřovatelé mají prý fotky i videa raketometu, znají i pravděpodobný pohyb vozidla. To se mělo v noci v noci z 16. na 17. července přemístit z obce Sjevernyj neznámou trasou k Doněcku. Z odposlechnutých rozhovorů mezi separatisty vyplývá, že transport se 17. července v devět hodin ráno nacházel v Doněcku, doprovázen posádkou.

Údajná trasa systému BUK do Doněcku
Zdroj: ČT24

Přepis údajného rozhovoru separatistů zhruba sedm hodin před pádem letadla:

- Kde máme tu krasavici vyložit?

- Kterou? Tuhle?

- Ano, tuhle. Tu, kterou jsem přivezl. Už jsem v Doněcku.

- Tu, kterou jsem myslel? Je to ta M?

- Ano ano, BUK… Musí se to někde složit, aby se to schovalo.

Z Doněcku byl BUK údajně transportován do Snižne, kde měl být v den sestřelení letadla okolo poledne vyložen z tahače a dále měl pokračovat sám po vlastní ose. Další den ráno byl raketomet spatřen v Luhansku, opět naložený na kamionu značky Volvo. Mířil zpátky k Sjevernyj. V 8:00 měl podle zachyceného rozhovoru separatistů překročit ukrajinsko-ruskou hranici.

„Hledáme jakéhokoliv svědka, který něco viděl, který může nějak vysvětlit příčinu sestřelení MH17 a může nám říct, kdo je za to zodpovědný,“ vysvětluje nizozemský prokurátor Fred Westerbeke. Mezinárodní tým také slibuje ochranu svědkům, kteří by se obávali o svou bezpečnost.

Tahač značky Volvo údajně naložený systémem BUK
Zdroj: ČT24

Mezinárodní vyšetřovací tým tvoří prokurátoři z Austrálie, Belgie, Malajsie, Nizozemska a Ukrajiny. Malajsijský Boeing na lince Amsterdam – Kuala Lumpur havaroval 17. července okolo půl páté odpoledne místního času na východní Ukrajině. Při neštěstí zahynulo 298 lidí. Ukrajinská vláda a Západ obviňují Rusko, že separatistům dodalo raketový systém BUK, Moskva, která se do mezinárodního vyšetřování nezapojila, tvrdí, že letadlo sestřelila ukrajinská stíhačka.