Třetina příznivců republikánů má Obamu za větší hrozbu než Putina

Washington – Pro více než třetinu republikánských voličů představují kroky Baracka Obamy větší ohrožení než ruský prezident Vladimir Putin. V průzkumu agentury Reuters tito lidé označili prvního muže své země jako „bezprostřední hrozbu“.

Průzkum pro Reuters uskutečnila agentura Ipsos na více než 2800 voličích republikánů i demokratů. Cílem bylo zjistit, které státy, instituce či osoby považují Američané za největší hrozbu.

Obama je podle 34 procent republikánských voličů bezprostředním ohrožením země. Ruského prezidenta, jehož vztahy s Washingtonem jsou kvůli ruské agresi na Ukrajině blízko napětí z dob studené války, takto označilo o devět procent republikánů méně. Další dvě procenta za ním skončil syrský vůdce Bašár Asad, který vede občanskou válku proti opozici. 

Podle některých analytiků je ale podobný výsledek očekávaný vzhledem k tradičnímu rozdělení voličů do dvou táborů. Vyvolávání obav z toho, kam může zemi dovést opozice, bude podle něj jedním ze základních kamenů kampaně před prezidentskými volbami. Republikáni dlouhodobě tvrdě kritizují zejména Obamovu reformu systému zdravotního pojištění či vstřícná opatření směrem k přistěhovalcům, vadí jim rovněž plány na nové daně. 

Nehledě na stranické preference se podle průzkumu, který pro Reuters uskutečnila agentura Ipsos na vzorku více než 2000 voličů obou stran, obyvatelé USA nejvíce obávají možných teroristických útoků. Islámský stát vnímá jako bezprostřední hrozbu 58 procent z nich, zatímco Al-Káidu 43 procent.  

Kybernetických útoků se bojí 39 procent Američanů, rizika spojená s obchodem s drogami vnímá jako bezprostřední ohrožení třetina lidí. Mezi lídry cizích zemí je za největší hrozbu pro USA považován severokorejský diktátor Kim Čong-un s 34 procenty. Z dalších témat například příznivci demokratů berou oproti republikánům více na zřetel problematiku klimatických změn.

  • U dat výzkumu se podle agentury Reuters může vyskytovat statistická odchylka +/- 2 procenta.