Džihádisté na novém videu zavraždili osm šíitů

Damašek - Islámský stát (IS) zveřejnil videozáznam, na němž jeho bojovníci stínají hlavy osmi mužům, údajně šíitským muslimům. Dotyční prý byli zabiti v provincii Hamá v centrální části Sýrie. IS se loni zmocnil rozsáhlých částí Sýrie a Iráku a jeho bojovníci od té doby sťali množství zajatců, včetně rukojmích z Japonska či USA.

Nejnovější videozáznam zachycuje muže oblečené v oranžových uniformách s rukama spoutanýma za zády, které přivádějí mladí chlapci. Zajatce pak předají skupině bojovníků IS. Chlapec v černé uniformě bojovníkům rozdá nože a ti pak rukojmím uříznou hlavy.

Bojovník IS, který v nahrávce hovoří, použije hanlivé pojmenování pro šíity a označí je za „nečisté bezvěrce“. Prohlásí, že současná vojenská kampaň proti IS tuto skupinu pouze posílí. Alávity a jejich spojence, jako je syrský prezident Bašár Asad a jeho strana, „brzy s Boží vůlí stihnou naše meče,“ říká také.

Alávité jsou příslušníci odnože šíitského islámu, k níž patří i syrská vládnoucí elita v čele s Asadem. Na Asadově straně bojuje i radikální libanonské šíitské hnutí Hizballáh.

Radikálové z IS na dobytých územích prosazují přísné dodržování islámského práva šaría. Jejich ofenzivu se snaží zastavit irácká armáda, kurdští bojovníci i spojenci v čele s USA, kteří podnikají cílené nálety na pozice islamistů.