Konečný verdikt po sedmi letech: Knoxová a Sollecito nevraždili

Řím - Italský nejvyšší soud dnes zprostil Američanku Amandu Knoxovou a jejího bývalého přítele, Itala Raffaeleho Sollecita obžaloby v případu vraždy britské studentky Meredith Kercherové. Tento konečný verdikt padl v odvolacím řízení v ostře sledované kauze, která se vlekla přes sedm let.

Rozhodnutí znamená, že soudci po důkladném prozkoumání případu dospěli k závěru, že pro odsouzení nejsou dostatečné důkazy. Úplné zproštění viny je přitom podle expertů pro tento soud neobvyklé. Soudci mohli potvrdit dřívější rozsudek, nebo nařídit nový proces, jak v této zamotané kauze učinili již v roce 2011, kdy se před ně případ dostal při odvolání poprvé.

Dvojice byla v prvním procesu osvobozena, ve druhém byla ale naopak loni v lednu odsouzena k dlouholetému vězení. Italský nejvyšší soud dnes loňské rozsudky odvolacího soudu ve Florencii zvrátil. Zároveň odmítl nařídit další soudní proces. Odůvodnění dnešního verdiktu bude zveřejněno do 90 dnů.

Giulia Bongiornová, obhájkyně Raffaela Sollecita
Zdroj: ČTK/AP/Antonio Calanni

Tělo Kercherové bylo nalezeno v listopadu 2007 v italské Perugii v bytě, v němž bydlela spolu s Knoxovou. Kercherová ležela ve své ložnici polonahá v krvi s podříznutým hrdlem a čtyřmi desítkami bodných ran. Knoxová a Sollecito byli zadrženi o několik dní později.

Prokuratura při dřívějších soudních projednáváních hovořila o tom, že 21letá britská studentka zemřela zřejmě v důsledku nepovedené sexuální hry s Knoxovou a Sollecitem, která se účastníkům vymkla z rukou. To ale nakonec jeden ze soudů odmítl a přiklonil se k tomu, že za smrtí mladé ženy stála hádka, která se vystupňovala až k sexuálnímu napadení a vraždě. Američanka a její někdejší přítel Sollecito tvrdili, že nebyli v době vraždy v bytě a že si z oné noci nic nepamatují, protože byli pod vlivem marihuany a alkoholu.

Soud osvobodil Knoxovou (zdroj: ČT24)

Knoxová je nyní v USA, kam odjela po dřívějším osvobozujícím rozsudku italské justice. Již v minulosti několikrát zopakovala, že se do Itálie dobrovolně nikdy nevrátí.

„Neuvěřitelně se mi ulevilo a jsem vděčná za rozhodnutí italského nejvyššího soudu,“ uvedla Američanka, která na verdikt čekala ve svém rodném Seattlu. „Vědomí, že jsem nevinná, mě posilovalo v nejtěžších chvílích této tvrdé zkoušky,“ uvedla v prohlášení, které poskytl její americký právník.

Právní zástupkyni rodiny zavražděné Britky Francescu Marescovou verdikt zklamal. „Domnívám se, že to je prohra pro italský soudní systém,“ sdělila. Matku Kercherové rozhodnutí „šokovalo“ napsala na Twitteru britská BBC.