Záplavy v Chile: Nejsušší místo na Zemi se potýká s opačnou pohromou

Santiago de Chile – Chilská vláda kvůli povodním v oblasti pouště Atacama vyhlásila stav nouze. Během dvou dnů zemřelo zatím nejméně sedm lidí, dalších devatenáct úřady pohřešují. Přírodní pohroma zasáhla desetitisíce obyvatel jihoamerické země, kteří jsou podle BBC bez elektřiny a dodávek pitné vody. Nejvíce postižený region je nyní pod kontrolou armády.

Prudké deště se v pohoří And spustily v noci na středu a voda stékající ze svahů hor způsobila povodně v údolích a městech pod nimi. V některých lokalitách bylo přerušeno i telekomunikační spojení a zablokovány jsou silnice. Bez proudu je 60 tisíc lidí a bez pitné vody téměř 50 tisíc osob, uvedly místní úřady.

Záchranáři pomocí armádních vrtulníků zásobují vesnice zcela odříznuté od okolního světa a evakuují obyvatele z míst ohrožených sesuvy půdy. Dvě z obětí jsou hlášeny z města Antofagasta - jedna zahynula právě pod sesuvem bahna, druhou zabil elektrický proud. Další dvě osoby přišly o život, když je smetl příval vody v oblasti Atacamy. Meteorologové předpovídají, že silné srážky zatím budou pokračovat.

Záplavy v Chile odřízly desetitisíce lidí od elektřiny (zdroj: ČT24)

Ve stopadesátitisícovém městě Copiapó se z břehů vylila stejnojmenná řeka. Na televizních záběrech z města bylo vidět, jak hnědě zbarvená, bahnitá voda zatopila ulice a ohrožuje místní nemocnici. „Kritická“ je podle vlády také situace v pouštním městě Chaňaral.

Chilská státní měďařská korporace Codelco oznámila, že dočasně zastavila práci ve svých dolech kvůli výpadkům elektrického proudu a neprůjezdným silnicím. Povodně ale nepoškodily její provozy, mezi nimiž je i největší povrchový měděný důl na světě, napsala agentura APOD.

Pro Chile neobvyklý povětrnostní jev způsobila podle AP studená fronta, která udeřila na Andy následována vysokými teplotami. Kvůli nim ve vysokých polohách místo sněžení začalo intenzivně pršet a voda se pak po svazích nezadržitelně vřítila do údolí a měst v podhůří a zaplavila je.