Asad chce jednat s USA, žádá ale respekt

Damašek - Syrský prezident Bašár Asad je připraven vést dialog se Spojenými státy. Tuto cestu považuje za pozitivní, nesmí být ovšem zpochybňována suverenita Sýrie. Asad poskytl exkluzivní rozhovor americké televizní stanici CBS. Občanská válka trvá už přes čtyři roky. Za tu dobu si vyžádala více než 220 tisíc obětí, miliony lidí přišly o domov.

Americký ministr zahraničí John Kerry nedávno uvedl, že k ukončení občanské války v Sýrii bude nutné jednat i s Asadem. Svým výrokem pobouřil nejen syrskou opozici, ale například i Turecko.

Premiér Ahmet Davotuglu tehdy prohlásil, že jednat s Asadem by bylo jako jednat s Hitlerem. Mluvčí amerického ministerstva zahraničí nicméně později zdůraznila, že pro Asada v poválečné Sýrii není místo. Součástí řešení krize se ale prý mohou stát lidé z jeho okolí. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Podle Asada jde ale o pouhé prohlášení, sám nevidí po Kerryho slovech žádnou změnu v přístupu Washingtonu k syrskému konfliktu. „Každý dialog ale považujeme za pozitivní věc. Chceme být otevření k dialogu se všemi, včetně Spojených států,“ podotkl Asad. „Tato jednání ale musí být založena na vzájemném respektu,“ zdůraznil prezident. CBS odvysílá celý rozhovor v neděli.

Asad řekl, že v současné době neprobíhá žádná přímá komunikace mezi jeho vládou a Obamovým kabinetem. Každý potencionální dialog ale musí být veden tak, aby nebyla zpochybňována suverenita Sýrie. 

Konflikt si za více než čtyři roky trvání vyžádal přinejmenším 220 tisíc mrtvých. Své domovy v Sýrii musely opustit miliony lidí. Značná část žije v uprchlických táborech v sousedních zemích, Libanonu, Jordánsku, Iráku a Turecku.   

Smrt hrozí statisícům civilistů, varuje OSN

Organizace spojených národů ve své čtvrteční zprávě více než zdvojnásobila odhad počtu lidí, kteří v Sýrii žijí v obklíčení ozbrojenými skupinami a hrozí jim smrt vyhladověním, dehydratací či v důsledku nedostatku lékařské péče. Údajně jich je až 440 tisíc. OSN prý letos Asadovu vládu požádala o možnost dodat humanitární pomoc na 33 míst, dostala ale povolení jen pro tři.