Lincolnova krev i klobouk. Američané odhalují tichá svědectví

Washington – Fordovo divadlo, místo, kde byl v roce 1865 zastřelen prezident Abraham Lincoln a kam se po 150 letech vracejí artefakty, které se z osudového večera dochovaly. Výstava „Silent Witnesses: Artifacts of the Lincoln Assassination“ připomíná výročí smrti prezidenta, který zrušil otroctví a dokázal během občanské války udržet zemi pohromadě.

Výstava je pojata jako divadelní hra a je rozdělena do několika dějství. Vše začíná příjezdem prezidenta s manželkou, následují hudební nástroje a vše končí jedním z nejslavnějších atentátů světa. „Krátce po desáté hodině se John Wilkes Booth potichu dostal do prezidentova lože, vplížil se za něj. Hru znal a věděl, že přijde místo, kdy se lidi smějí. Využil té příležitosti a z téměř bezprostřední blízkosti na něj vypálil z malé pistole Deringer,“ popisuje kurátorka Fordova divadla Tracey Avantová.

Návštěvníci výstavy si mohou prohlédnout nejen zbraň, jíž byl prezident zastřelen, ale i americkou vlajku, kterou měl umírající Lincoln pod hlavou a na níž je stále jeho krev. Mezi vystavenými artefakty jsou ale i kabáty, které měli prezident a jeho žena ten večer na sobě. V kapse měl tehdy Lincoln brýle, které si vlastnoručně spravoval, kapesník a nůž, který ale nestačil vytáhnout.

Výstava popisuje poslední Lincolnův večer doslova krok po kroku (zdroj: ČT24)

„Chceme, aby se lidi zamysleli nad tím, co se tu stalo před 150 lety, jak vražda změnila směřování země a dotkla se tolika lidí,“ vysvětluje Avantová. Ve Fordově divadle si výročí připomínají i novým muzikálem. „Je to velkolepý a zábavný muzikál, který přibližuje život za občanské války a který je proložený slovy našeho skvělého vůdce Abrahama Lincolna,“ dodává ředitelka komunikace Fordova divadla Lauren Beyeaová.

Projděte si výstavu virtuálně

Z farmářského synka prezidentem

Abraham Lincoln, šestnáctý prezident Spojených států a zároveň první republikán v čele země, se stal jednou z největších a nejoblíbenějších postav amerických dějin. V době občanské války se mu podařilo zemi udržet pohromadě a po skončení konfliktu zrušil otroctví. Lincolnovo dětství nebylo jednoduché. Narodil se v chudé farmářské rodině v Kentucky. Ani ne v deseti letech přišel o matku. Sám se začal vzdělávat, vystřídal několik různých zaměstnání, až nakonec začal studovat práva. Posléze pracoval jako advokát ve státě Illinois.

Už jako kongresman se zviditelnil vystoupeními proti válce s Mexikem a bojem proti otrokářství. Obhajoval ekonomický liberalismus, hodnoty, jako jsou práce a osobní úsilí, a důraz na národní jednotu. Odmítal odtržení států, natož pak zachování otroctví. V roce 1860 republikáni nominovali Lincolna na prezidenta. Pod heslem „Odpor proti nárokům otrokářských států“ ve volbách drtivě zvítězil. Jižanské státy na jeho zvolení reagovaly vyhlášením nezávislosti, založením Konfederace a vypuknutím války. Lincoln od svých stanovisek ale neustoupil, a tak byla válka Severu proti Jihu v roce 1864 prakticky rozhodnuta.

Lincoln byl i přes odpor politiků, kteří prosazovali dohodu s Jihem, podruhé zvolen prezidentem. Jeho osud byl však již zpečetěn. Při návštěvě Fordova divadla ve Washingtonu 14. dubna 1865 byl zastřelen. Atentátníkem a členem spiknutí byl herec a fanatický jižanský příznivec John Wilkes Booth.