Britští medici utekli do Sýrie „pomáhat, ne bojovat“

Je jim kolem dvaceti, studují medicínu a rozhodli se, že odjedou do Sýrie, kde podle svých slov pomáhají zraněným. Devět mladých Britů, pět mužů a čtyři ženy, se už několik dní pohybují v oblastech kontrolovaných Islámským státem. Podle tureckého politika Mehmeta Aliho Ediboglu odjeli studenti „pomáhat, ne bojovat“. O víkendu rodiče některých z nich přiletěli do Turecka a odmítají se vrátit zpět domů bez svých dětí.

Studenti se narodili a vyrostli v Anglii, ale medicínu studují v hlavním súdánském městě Chartúmu. Skupina údajně odletěla ze Súdánu do Istanbulu 12. března s úmyslem pomáhat obětem v oblastech ovládaných Islámským státem.

Jak řekl britskému listu The Observer turecký politik Mehmet Ali Ediboglu, je nutné chápat jejich cestu do Sýrie jinak než v případě dobrovolníků, kteří tam odjíždějí s jasným cílem zařadit se po bok islamistických radikálů. „Nesmíme zapomenout na to, že to jsou lékaři. Odešli tam pomáhat, a ne bojovat. Takže tento případ je trochu jiný,“ dodal.

Kdo ovládá Sýrii
Zdroj: ČT24

Jedna z nejmladších mediků – devatenáctiletá Lena Maumoon Abdulqadir informovala podle Observeru svou rodinu prostřednictvím WhatsAppu, kdy napsala: „Nebojte se o nás, dorazili jsme do Turecka a jsme na cestě k dobrovolníkům pomáhajícím zraněnému syrskému lidu.“ Na Blízký východ odjelo společně s Lenou dalších osm studentů - Hisham Mohammed Fadlallah, Tasneem Suleyman Huseyin, Ismail Hamadoun, Nada Sami Kader, Mohamed Osama Badri Mohammed, Rowan Kamal Zine El Abidine a Tamer Ahmed Ebu Sebah.

ČTĚTE: Pět děvčat do Sýrie? Ani náhodou! rozhodl britský soud

Podle posledních informací se ke skupině britských studentů zřejmě přidala ještě súdánská sourozenecká dvojice. Bratr a sestra, Tamir a Logain, také ve věku kolem dvaceti let zřejmě se studenty společně překročili turecko-syrské hranice a nyní společně pomáhají tamním zraněným.

Britské a turecké úřady společně pracují na tom, aby zjistily, kde se skupina mladých Britů právě nachází. Britské ministerstvo vnitra zároveň radí, aby se lidé cestám do Sýrie a některých částí Iráku úplně vyhnuli. „Každý, kdo cestuje do těchto oblastí, a to i z humanitárních důvodů, uvádí sám sebe do značného nebezpečí,“ vysvětluje mluvčí úřadu.

Rodiče: Bez dětí neodjedeme

Rodiče mladých studentů před několika dny přiletěli do tureckého pohraničního města s jasným cílem – dostat své děti zpět do bezpečí. Snaží se své děti přesvědčit, aby se vrátily domů, a někteří z nich se dokonce zařekli, že bez dětí se z turecko-syrských hranic nehnou. Mladí lidé sice rodičům pravidelně posílají zprávy, že jsou v pořádku, ale kde se právě nacházejí, nechtějí prozradit.

Spojené království je z historického pohledu jednou z prvních zemí, kde se vytvořila súdánská komunita složená především z odborníků, podnikatelů, akademických pracovníků a studentů. K nim se ale v posledních letech postupně přidali i žadatelé o azyl, kteří prchají před občanskou válkou. Podle odhadů Světové banky v roce 2008, bylo Spojené království v roce 2005 pátou nejoblíbenější zemí súdánských emigrantů, a to po Saúdské Arábii, Ugandě, Čadu a Spojených státech.