Desítky lidí zahynuly při atentátech na mešity v Jemenu

Saná - Až 140 mrtvých a 350 zraněných si vyžádaly sebevražedné atentáty na šíitské mešity v jemenské metropoli Saná. K útokům došlo během poledních modliteb, přihlásil se k nim Islámský stát. Svatostánky navštěvují hlavně přívrženci šíitského kmene Húsí, kteří v posledních měsících ovládli hlavní město a usilují o větší podíl na moci v této většinově sunnitské zemi.

Metropolí otřásly čtyři exploze. První atentátník se odpálil v mešitě Badr v jižní části města. V okamžiku, kdy se z ní věřící snažili uprchnout, odpálil se další útočník u jejího vchodu. Další dva sebevrazi zaútočili na mešitu Hašúš na severu Saná.

„Hlavy, nohy a ruce mrtvých lidí byly rozeseté po podlaze mešity,“ řekl agentuře AP Muhammad Ansí, který se účastnil modlitby v mešitě Hašúš. „Krev tekla jako řeka,“ dodal. Mnoho lidí podle něj zranily padající střepy z rozbitých oken.

Islámští radikálové zabíjeli v Sýrii i Jemenu (zdroj: ČT24)

K útoku se na Twitteru přihlásil Islámský stát (IS). Pokud se tato informace potvrdí, bude to první útok tohoto radikálního islámského hnutí v Jemenu. Jemenská odnož IS vznikla v listopadu. Šíitští povstalci dosud vinili z obdobných útoků jemenskou odnož teroristické organizace Al-Káida na Arabském poloostrově (AQAP), ta ale odpovědnost za dnešní masakr odmítla. Při posledním velkém útoku na šíity v lednu letošního roku zahynulo přinejmenším 40 lidí.

Zatím nebylo potvrzeno, zda za dnešním útokem skutečně stojí IS. USA oznámily, že masakr prošetřují a ověřují, zda má IS potřebné kapacity ke zkoordinování akce. Bílý dům připomněl, že hnutí se často k násilnostem hlásí z propagandistických důvodů. IS se například přihlásil ke středečnímu útoku v Tunisku, kde zahynulo 23 lidí včetně 20 turistů, jeho podíl ale nezávislými zdroji potvrzen nebyl.

Obě napadené mešity jsou známé jako centra přívrženců šíitského kmene Húsí, který stojí v čele povstání proti vládě prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hadího. Na prezidentovu rezidenci v Adenu ve čtvrtek zaútočil neznámý bojový letoun. Prezident, který se v únoru s vládou stáhl do Adenu z hlavního města, vyvázl bez zranění.

Hadího administrativa byla v domácím vězení v Saná od ledna, kdy povstalečtí šíité zaútočili na vládní budovy. Šíité obsadili hlavní město loni v září s tím, že chtějí Jemen osvobodit od zkorumpovaného vedení a získat větší podíl na moci. Hadí a vláda rezignovali, prezident po útěku do Adenu však rezignaci stáhl a nyní se snaží získat přízeň jihojemenských kmenů.

Ve čtvrtek v Jemenu zahynulo také 13 lidí při přestřelce mezi příznivci prezidenta Hadího a jeho předchůdce Alího Abdalláha Sáliha, kterého podporují právě šíitští povstalci. Do konfliktu v Jemenu na straně šíitů zasahuje také Írán.

Desítky mrtvých po atentátech v Saná (zdroj: ČT24)