Tři somálští piráti se postříleli kvůli ukradeným tankům, sami to ale popírají

Mogadišo - Přestřelka mezi piráty se strhla na palubě ukrajinské lodi Faina, kterou u somálských břehů zadržují od minulého týdne - tři piráti přitom přišli o život. Loď vezla 33 tanků T-72, zbraně a munici do keňské Mombasy; má dvacetičlennou posádku a piráti vznesli požadavek na výkupné 20 milionů dolarů. Pak se ale pohádali, jak s choulostivým nákladem naložit. Sami piráti ale přestřelku a oběti popírají.

Unesenou loď z povzdálí sledují také válečné lodě Spojených států a Ruska. Právě přítomnost Američanů únosce znervózňuje a někteří z nich by rádi co nejdříve loď s posádkou i nákladem propustili na svobodu, uvedl Andrew Mwangura z východoafrické organizace pro námořní pomoc. Ti radikálnější ale umírněné piráty neposlouchají.

Podle amerických námořníků vezla loď vojenský náklad do Súdánu přes keňský přístav Mombasa. Keňské úřady to však popírají a tvrdí, že tanky a další vojenské vybavení jsou určeny pro keňskou armádu. Pozorovatelé upozorňují, že bez odpovídajících instrukcí nemohou piráti těžkou vojenskou techniku použít pro bojové účely.

Unesená ukrajinská loď se nachází poblíž severovýchodního pobřeží Somálska. Piráti již varovali před pokusy osvobodit plavidlo. Zadrženou posádku tvoří kromě Ukrajinců i Rusové. Jeden z členů posádky zemřel při únosu na selhání srdce.

„Na únosy letadel by vlády reagovaly úplně jinak. Zdá se, že lodě nikoho moc nezajímají.“

společné prohlášení dopravních odborových svazů a lodních společností

Vody u Somálska jsou nejnebezpečnější na světě, letos zde bylo uneseno více než 30 lodí. Somálští piráti v současné době zadržují asi desítku lodí a více než 200 námořníků. Přestože se mezinárodní společenství usneslo na rezoluci, která povoluje některým zemím zasahovat proti pirátům v somálských vodách, lodní společnosti si stále stěžují na nedostatek bezpečnosti. „Kdyby byla unášena civilní letadla, vlády by reagovaly úplně jinak. Zdá se, že lodě, jež mají klíčovou funkci ve světové ekonomice, nikoho moc nezajímají,“ uvedly ve společném prohlášení některé dopravní odborové svazy a lodní společnosti.

Somálští piráti
Zdroj: ČT24