Pákistánská armáda bojuje s povstalci, civilisté utíkají

Islámábád - Kvůli bojům pákistánské armády s ozbrojenci opouštějí kmenová území na severozápadě země civilisté. Dvacet tisíc jich uprchlo do Afghánistánu, 300 tisíc na východ, do centra Pákistánu. Vrchní velitel amerických sil na Blízkém východě a v Asii David Petraeus prohlásil, že ozbrojenci v Pákistánu ohrožují existenci státu. Nová pákistánská vláda chce s ozbrojenými hnutími bojovat, odmítá ale akce spojenců na svém území.

Pákistánská armáda už před osmi týdny zahájila v horách v provincii Paňdžáb ofenzivu proti povstalcům, výsledkem jsou ale hlavně prchající civilisté. Ti totiž střety mezi pákistánskou armádou a taliby či členy al-Káidy trpí nejvíc.

Podle pákistánské armády i zahraničních pozorovatelů je právě provincie Paňdžáb místo, kde vznikají plány na sebevražedné atentáty a výbuchy, jako byl ten v hotelu Marriott.

Pákistánská armáda navíc odmítá pomoc Američanů. Pákistáncům se americká přítomnost a hlavně přeshraniční operace z Afghánistánu nelíbí, proto se rozhodli, že pomoc amerických vojáků nechtějí.

Jejich vybavení by ale Pákistáncům nevadilo - americké vrtulníky, tanky a obrněná vozidla by jim podle zvláštního zpravodaje ČT Tomáše Etzlera přišly vhod. To je ale pro Američany neakceptovatelné.

Provincie Afghánistánu a Pákistánu
Zdroj: ČT24