„Absolutní zkáza.“ Na souostroví Vanuatu udeřila cyklona Pam

Port Vila - Tichomořské souostroví Vanuatu zasáhla tropická cyklona Pam. Vítr místy dosahoval rychlosti 270 kilometrů v hodině. Zahynuly až čtyři desítky lidí. Tisíce dalších přišly o domov. Prezident Vanuatu mluví o „kalamitě“ a požádal svět o pomoc. Podle odborníků byla síla bouře srovnatelná s tajfunem Haiyan. Ten před dvěma lety zdevastoval Filipíny.

V hlavním městě Port Vila vítr strhával střechy domů, porážel stromy a sloupy elektrického vedení. Metropole podle místních obyvatel stále zůstává bez dodávek pitné vody a elektřiny, i když bouře se v časných ranních hodinách již vzdálila a vítr utichl. „Procházela jsem ulicemi (hlavního města), je to obraz absolutní zkázy,“ konstatovala pracovnice humanitární organizace World Vision Chloe Morrisonová.

„Narazila jsem jen na pár lidí, kteří vyšli z nouzových úkrytů, aby se podívali, jak to dopadlo s jejich domy. Prakticky nic ale nezůstalo stát. Bouři odolaly jen ty nejpevnější betonové stavby - a těch tu není mnoho,“ podotkla Morrisonová. Bez střechy nad hlavou se podle ní ocitlo nejméně 10 tisíc obyvatel Port Vily. „Většina lidí se musela přestěhovat do škol a na univerzity,“ uvedla obyvatelka vanuatské metropole.

Mluvčí českého ministerstva zahraničí Michaela Lagronová televizi Nova řekla, že v místě katastrofy se nachází jedna Češka, o které zatím její rodina neví a nepodařilo se s ní spojit ani úřadům. Informace o dalších Češích ministerstvo nemá.

   
V provincii Penama na severovýchodě Vanuatu zahynulo podle nepotvrzených zpráv 44 lidí, sdělil Úřad OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (UNOCHA). Celé vesnice tam prý byly srovnány se zemí. „Měla jsem pocit, že nastal konec světa,“ citovala agentura Reuters mluvčí Dětského fondu OSN (UNICEF) Alice Clementsovou. "Bylo to, jako kdyby v centru
města vybuchla bomba. Nemáme vodu, nemáme elektřinu".

Národní středisko pro zvládání katastrof podle místního šéfa pobočky organizace Save the Children Toma Skirrowa zatím potvrdilo osm mrtvých a 20 zraněných.

  • Souostroví Vanuatu tvoří přes osmdesát ostrovů, na kterých žije asi 267 tisíc lidí. Zhruba 44 tisíc z nich obývá metropoli Port Vila.

Šlo údajně o jednu z nejničivějších bouří v Tichomoří. Ostrovy jsou podle Morrisonové odříznuty od světa, žádné spojení s nimi není možné. „Myslím, že žádný z více než 80 ostrovů nezůstal ušetřen. Potrvá to řadu dnů, než budeme znát rozsah zkázy nebo počet obětí.“ 

Julie Bishopová, australská ministryně zahraničí:

„Soucítíme s lidmi z Tichomoří, kteří se potýkají s následky řádění tropické cyklony Pam. Zprávy o ztrátě tolika životů na Vanuatu se nás dotýkají. Jsou sice stále nepotvrzené, ale i přesto znepokojující.“

Rozsáhlou pomocnou operaci chystá OSN a připravenost poskytnout Vanuatu jakoukoli pomoc oznámila také Austrálie nebo Británie. Rychlou reakci na zahraniční pomoc ale zkomplikuje uzavřené letiště.

Před příchodem na Vanuatu způsobila bouře velké materiální škody na dalších tichomořských ostrovech, včetně Kiribati a Šalamounových ostrovů. Tam živel poškodil řadu budov a zaplavil pole s úrodou. „V tomto okamžiku máme obavy z velmi vysokého počtu mrtvých a také z obrovského rozsahu zkázy,“ sdělil regionální šéf UNOCHA Sune Gudnitz z nedalekého Fidži, jež se rovněž připravuje na úder bouře Pam.

V neděli a v pondělí jsou dopady bouře očekávány také na Novém Zélandu, kolem jehož severní části by měla cyklona rovněž projít.