Kadyrov o svém mentorovi: Za Putina bych položil život

Za ruského prezidenta bych položil život. Čečensku přinesl Vladimir Putin prosperitu a mír, oznámil čečenský vůdce Ramzan Kadyrov. Šéf Kremlu ho vyznamenal Řádem cti. „Kadyrov je Putinovi oddán. Je to člověk, který chválí vrahy Němcova s tím, že šlo o skutečně vlastence a hrdiny,“ poznamenal zpravodaj ČT Miroslav Karas. Nelze podle něj vyloučit, že Kadyrov o plánované vraždě věděl předem.

Čečenský vůdce považuje Putina za svého mentora. „Jen jeho moudrá politika, jeho pomoc a podpora umožnily dosáhnout (v Čečensku) pevného míru, postavit republiku na nohy, vzkřísit její ekonomiku, kulturu a duchovnost,“ konstatoval Kadyrov. „Dát život za takového člověka, to je ten nejlehčí úkol. Ujišťuji, že splním jakýkoli příkaz, vyřeším pro něj jakkoli těžký úkol, ať mě to stojí cokoli. Sloužím Rusku, sloužím lidu!“ napsal čečenský vůdce na sociálních sítích.   

Kadyrov dostal Řád cti za „vynikající výsledky, své sociální aktivity a dlouholetou poctivou práci“. Putin vyznamenal šéfa severokavkazské republiky jen pár dní poté, co se veřejně zastal jednoho z mužů podezřelých z podílu na vraždě opozičního politika Borise Němcova. Kadyrov označil Zaura Dadajeva za statečného muže a hluboce věřícího muslima. Údajně se k vraždě doznal. Podle vyšetřovatelů šlo o osobní mstu. Němcova prý mohli zastřelit islamisté kvůli jeho obhajobě časopisu Charlie Hebdo. Opozice ale tuto teorii odmítá. 

Ramzan Kadyrov
Zdroj: ČTK/AP/Musa Sadulayev

V opozičních médiích se naopak objevily spekulace, že za Němcovovou vraždou stojí právě Putin s Kadyrovem. Vyznamenání prý mohlo být pro čečenského prezidenta odměnou. Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov ale podobné interpretace odmítá. O vyznamenání Kadyrova prý bylo rozhodnuto mnohem dřív, než byl Němcov nedaleko moskevského Kremlu zabit.  

Kdo je Ramzan Kadyrov? 

Z bývalého povstalce se vypracoval do role kremelského chráněnce číslo 1. Právě na něj teď Moskva na neklidném severním Kavkaze nejvíc spoléhá. Proto také zavírá oči nad mnohými prezidentovými úlety. Devětatřicetiletý Kadyrov například miluje zbraně a na svoji bohatou domácí sbírku je náležitě hrdý. V soukromé rezidenci si pořídil malou zoologickou zahradu, nechybějí ani papoušci a dravé šelmy. 

Malé republice vládne železnou rukou. Jeho nejvěrnější jsou čečenské speciální síly. Jejich oficiálním posláním je boj proti islamistickým teroristům. Nevládní organizace ale tvrdí, že je to hodně pružný pojem. Spadá do něj podle nich kdokoli, kdo se prezidentovi postaví do cesty.