S Harrisonem Fordem se zřítilo malé letadlo, vyvázl se zraněním

Los Angeles - Americký herec Harrison Ford se zranil při čtvrteční nehodě malého historického letadla, se kterým havaroval na golfovém hřišti v okolí Los Angeles. Utrpěl četná tržná poranění hlavy, v ohrožení života není. Příčina pádu se vyšetřuje, vinu pravděpodobně nese motor letadla.

Ford pilotoval malý letoun z roku 1942, podle úřadů šlo o dvoumístný jednomotorový stroj Ryan Aeronautical ST3KR, na kterém za dob druhé světové války postupovali pilotní výcvik američtí stíhači.

Příčiny nehody se vyšetřují, podle výpovědi svědků a odhadu expertů motor letounu ztratil výkon, což podle předběžných zjištění potvrzuje i vyšetřovatel z Národní rady pro bezpečnost v dopravě Patrick Jones: „Pilot hlásil, že motor jeho letadla ztrácí výkon, a chtěl se vrátit na letiště. Zřejmě se ale zachytil o vršek stromu a zřítil se na hřiště.“

„Když jsme přijeli na místo, shledali jsme, že se malé letadlo rozbilo na golfovém hřišti Penmar, nedaleko letiště Santa Monica. Byl tu jediný letec, kterého jsme převezli do nemocnice,“ potvrdil mluvčí hasičů Erik Scott, aniž by vyslovil jméno pacienta.

Podle svědků musel být Ford vytažen z letadla, ale byl schopen chůze. Na místě jej ošetřili dva lékaři, kteří si vyšli zahrát golf, a pak byl převezen do nemocnice ve Venice, na západě Los Angeles. Zdravotníci uvedli, že letec byl při vědomí a dýchal, zranění popsali jako mírné. Hercův život podle jeho syna Bena není v ohrožení: „Táta je v pořádku. Potlučený, ale ok.“

Reportáž: Harrison Ford spadl s letadlem (zdroj: ČT24)

S ohledem na Fordovu hereckou dráhu – a roli Hana Sola v Lucasově vesmírné opeře Hvězdné války – se už také na sociálních sítích objevily montáže, které hercovu havárii potměšile glosují:

Harrison Ford je nadšeným pilotem letadel i vrtulníků, během své dráhy letce utrpěl několik nehod. Dobrovolně se také podílel na řadě záchranných a protipožárních letů. Ve filmu se proslavil hlavně rolí dobrodruha Indiany Jonese, hraje také v pokračování sci-fi ságy Hvězdné války jako vesmírný pilot Han Solo. Nehoda by zřejmě neměla zamíchat plány, podle kterých si má příští rok v pokračování kultovního sci-fi filmu Blade Runner po více než 30 letech zopakovat roli policisty Ricka Deckarda.