Kauza Nisman: Byla to vražda, oznámila rodina

Buenos Aires – Prokurátor, který před svou smrtí obvinil argentinskou prezidentku, byl zavražděn. Podle jeho rodiny nezávislé testy nehodu či sebevraždu vyloučily. Alberto Nisman vyšetřoval teroristický útok na židovskou komunitu v Buenos Aires. Vládní politici i prezidentka se podle něj pokoušeli radikály z hnutí Hizballáh očistit kvůli jednání s Íránem o dodávkách ropy.

Argentinského prokurátora zřejmě skutečně zavraždili. Sandra Salgadoová, Nismanova exmanželka, oznámila, že tým expertů došel k danému závěru na základě fotografií a videozáznamů pořízených během oficiální pitvy a existujících forenzních důkazů. Salgadoová ale vyjádřila zklamání, že se rodinní příslušníci nemohli účastnit pitvy, přestože na to mají právo. 

„Nisman neměl nehodu. Nespáchal sebevraždu. Zavraždili ho,“ řekla na tiskové konferenci Salgadoová. Podrobnosti o tom, kdo jejího bývalého manžela mohl zabít, ale neuvedla.  

Nismanova bývalá žena
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Natacha Pisarenko

Nisman vyšetřoval teroristický útok na židovskou komunitu v Buenos Aires v roce 1994, z něhož justice viní sedm teroristů z libanonského radikálního šíitského hnutí Hizballáh, které prý zaplatil Írán. Při útoku zemřelo 85 lidí. Podle Nismanových závěrů se vládní činitelé včetně prezidentky snažili podezřelé očistit, aby tak mohli s Íránem zahájit jednání o dodávkách ropy. Policie našla Nismana zastřeleného v jeho bytě den předtím, než důkazy předložil parlamentu.

Vláda obvinění odmítla a soud ho včera zamítl. Prezidentka viní ze spiknutí i samotné vraždy Nismana členy zrušené tajné služby. Ta nová bude zcela podléhat vládě. Zákon už schválila i sněmovna.