USA jsou díky mně k íránskému jádru obezřetnější, tvrdí Netanjahu

Jeruzalém – Moje cesta nebyla nadarmo, tvrdí izraelský premiér Benjamin Netanjahu po návštěvě USA. Američané si díky jeho přímluvě prý lépe uvědomují nebezpečí, jež představuje Írán a zejména jeho jaderný program. Americko-íránské jednání o jádru Netanjahu dlouhodobě kritizuje, šéf Bílého domu Obama mu na dálku vyčetl, že Izrael nepřišel s ničím lepším. Právě dnes shodou okolností diplomaté USA a Íránu uzavřeli další kolo vzájemných jednání.

S Íránem vyjednávají USA i dalších pět velmocí a snaží se ho přimět k ústupkům, které by mohly Teheránu přinést zrušení sankcí. Konkrétně Washington pak usiluje o to, aby Írán svůj program dočasně zastavil a umožnil kontroly. Prezident Barack Obama navrhoval desetileté zmrazení jaderného programu, což Írán odmítl.

Netanjahu tvrdí, že současná dohoda prý íránským jaderným inženýrům ruce nijak nesváže. Se stejným poselstvím v úterý vystoupil před Kongresem. Tomu prý navrhl prodloužit o několik let současné zmrazení íránského výzkumu.

Obama před Netanjahuovým projevem řekl, že se jedná o aspoň desetileté přestávce, za níž by Írán dával své provozy k dispozici kontrolám, takže by jeho aktivity byly sledovány. Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf, který jedná s americkým protějškem Johnem Kerrym i dnes ve Švýcarsku, to odmítl.

Netanjahu dále chce, aby byla dohoda, která předpokládá také uvolnění protiíránských sankcí, vázána na to, že se Írán zaváže, že „přestane podporovat teroristy na celém větě, nebude útočit na sousední státy a vyzývat ke zničení Izraele“.

Premiér v úterý také vyzýval jednající země, což jsou USA, Británie, Francie, Rusko, Čína a Německo, aby ukončily rozhovory o současné dohodě a začaly pracovat na nové, která na Írán vyvine větší tlak.

Íránský jaderný program je předmětem diskuzí už od roku 2005, kdy se případem začala zabývat Rada bezpečnosti OSN. Postupně na Írán uvalila řadu sankcí a rezolucí vyžadujících zastavení jaderného programu. Rozhovory s Teheránem, v nichž se Washington výrazně angažuje, nyní vrcholí. Do konce března má být znám rámec dohody o íránském jaderném programu a konečná smlouva by pak měla být hotova v červnu. Netanjahu však odmítá připustit jakékoliv řešení, které by Teheránu umožňovalo uchovat kapacity k opětovnému budoucímu spuštění programu.

Horizont ČT24: Dozvuky Netanjahuova projevu (zdroj: ČT24)