Šedivý: Ukrajinské velení využívá zastaralé vojenské postupy

Praha – V případě těžkých bojů o Debalceve selhalo vedení ukrajinské armády, které mělo vydat pokyn ke stažení. V Interview ČT24 to uvedl bývalý náčelník generálního štábu české armády Jiří Šedivý. Podle něj byly některé bojové postupy jako z období druhé světové války, kdy se neuvažovalo, jestli zahyne sto, nebo tisíc vojáků. Armáda se nakonec z obklíčeného Debalceve stáhla, podle povstalců však přišly o život až tři tisíce ukrajinských vojáků. Ukrajinská armáda naopak mluví o ztrátě 22 mužů.

Příkaz ke stažení ze strategického místa vydal přímo ukrajinský prezident Petro Porošenko, což podle Šedivého není obvyklé. „Ztráty na životech v Debalceve má na svědomí vedení ukrajinské armády. Myslím si, že prezident Porošenko zasáhl, když viděl, že velení armády není schopno přijmout nějaká zásadní rozhodnutí.“ Ostatně na neschopnost kyjevského velení si stěžovali i velitelé dobrovolnických praporů přímo v Debalceve.

Podle Šedivého se tak v mnohem horším měřítku opakoval případ Krymu, kdy vedení z Kyjeva nevydalo příslušné a správné pokyny velitelům základen, kteří byli na poloostrově v obklíčení. „I ve válce se dá odejít z bojiště se ctí, pokud je jasné, že není jiná cesta než prohrát. Přece jenom spolu neválčí lidé, kteří by se tak hluboce nenáviděli, že nejsou schopni se nějakým způsobem domluvit,“ prohlásil Šedivý.

Jiří Šedivý:

„Nejenom já, ale řada jiných vysoce postavených velitelů byla překvapena velmi špatným stavem ukrajinské armády. A zároveň neschopností se rychle do nějakého odpovídajícího stavu dostat.“

Podle něj by měla Ukrajina udělat krok zpátky a armádu vybudovat skutečně od nuly, počínaje velitelským sborem. „Tak jak byly vidět některé použité postupy, tak já tvrdím, že je to z období druhé světové války, kdy se neuvažovalo o tom, jestli zahyne sto, nebo tisíc vojáků, kdy se vše útočilo čelně, frontálně. To už dnes není moderní vedení války,“ tvrdí Šedivý.

To se prý ukázalo i v bojích o Doněcké letiště, kde bylo evidentní, že tam ukrajinská armáda zbytečně ztrácí své síly. „A přesto neustále bojovali o prvek, který už po svém zničení neměl vůbec žádný význam.“  

Jiří Šedivý hostem Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Separatisté prý dostávají moderní zbraně z Ruska

Podle Šedivého si na rozdíl od ukrajinského velení separatisté moderní způsob boje osvojili. Navíc prý dostali dodávky moderních zbraní z Ruska, i v tomto ohledu už jsou tak podle Šedivého na vyšší úrovni. „Co se týče zbraní, zpočátku konfliktu to bylo podle mého názoru téměř srovnatelné. Separatisté používali zbraně či zbraňové systémy, které ukořistili ukrajinské armádě nebo které byly na jejich území, a to byla technika z konce 80. a počátku 90. let.“

Postupem času prý ale bylo evidentní, že se z Ruska na území separatistů dostala moderní technika: „Stačí se podívat na záběry a fotografie, kde vidíte některé druhy tanků, které na Ukrajině vůbec nebyly. Nebo že je to technika natolik nová – třeba tanky, které mají najeto několik kilometrů, nebo v případě dělostřelectva jsme viděli záběry, že se najednou na území separatistů objevily bezpilotní prostředky.“ Rusko ale oficiálně dodávky zbraní separatistům popírá.   

Proruští povstalci nedaleko letiště v Doněcku
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Podle Šedivého musí v budoucnu přijít modernizace ukrajinské armády, ale je otázka, kdo ji bude platit a do jaké hloubky bude provedena. Stranou by prý neměla stát ani Česká republika, protože náš obranný průmysl je s tím ukrajinským poměrně úzce spjat: „Přece jenom i my máme pořád řadu techniky, která pochází z postsovětské éry, a navíc naše opravárenské závody jsou schopné provádět poměrně kvalitní modernizaci bývalé sovětské techniky,“ dodává Šedivý.