Al-Káida dobyla významnou jemenskou základnu

Saná - Bojovníci teroristické sítě al-Káida se zmocnili významné základny jemenské armády na jihu země. V těžkých bojích o základnu padli nejméně čtyři vládní vojáci a čtyři extremisté. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na anonymní jemenské armádní zdroje.

Al-Káida se zmocnila základny v Jemenu (zdroj: ČT24)

Základna v provincii Šabva se po několikahodinovém obléhání dostala do rukou radikálů. Na twitterovém účtu jemenské odnože al-Káidy se objevily fotografie islamistů, jak radikálové vztyčují svou černou vlajku nad základnu.

Na snímcích, jejichž pravost nemohla být ověřena z nezávislých zdrojů, jsou extremisté vidět i v armádních obrněných vozidlech. Agentura AFP napsala, že členové al-Káidy vzali minimálně 15 vojáků do zajetí, po odevzdání zbraní je ale prý propustili.

Na základně sídlí 19. pěchotní brigáda. Jemenská vláda ani armáda se zatím k incidentu oficiálně nevyjádřily. Jemenská odnož al-Káidy je považována za nejnebezpečnější součást zmíněné teroristické sítě.

Kvůli bojům s povstalci byly uzavřeny ambasády západních zemí

Provincie Šabva je baštou al-Káidy a jejích spojenců. Jemen v současné době propadá do mimořádné nestability poté, co loni v září obsadily metropoli Saná milice šíitského kmene Húsí.

Kvůli konfliktu vyvolanému šíitskými milicemi, které jsou úhlavním nepřítelem sunnitských radikálů z al-Káidy, uzavřely svá velvyslanectví v zemi tento týden Spojené státy, Británie i Francie. Vlády navíc vyzvaly Brity, Američany a Francouze, kteří jsou v Jemenu, aby zemi opustili.

Povstalci se už podle místních zaměstnanců americké ambasády zmocnili více než dvacítky vozů poté, co Američané odletěli z letiště v Saná. Američané podle svědků před svým odchodem zničili zbraně, počítače a dokumenty.