Rebelové vládnou Jemenu: OSN hrozí sankcemi

New York/Saná − Situaci v Jemenu intenzivně řeší mezinárodní společenství. Rada bezpečnosti vyzvala rebely, aby okamžitě propustili prezidenta a členy vlády. Rebelové včera rozpustili parlament a vyhlásili novou prozatímní vládu. OSN jim pohrozila sankcemi, pokud s ní zároveň neobnoví vyjednávání. Proti vládě protestovaly tisíce lidí ve třech jemenských městech. Arabské státy z oblasti Perského zálivu dospěly k závěru, že jde o státní převrat. V Jemenu vládne chaos od chvíle, kdy prezident a premiér v lednu rezignovali poté, co se šíitští povstalci zmocnili prezidentského paláce.

Protesty proti vládě rebelů v Jemenu (zdroj: ČT24)

Huthiové − klíčový kmen šíitského tažení − včera oznámili, že nová vláda povede Jemen v příštích dvou letech. "Revoluční výbor rozhodl, že vytvoří shromáždění, které bude mít 551 členů a nahradí parlament. Toto shromáždění pak zvolí pětičlennou prezidentskou radu. Členy ale musí schválit revoluční výbor, uvedl zástupce šíitských rebelů Jamal Al Swdi.

„Toto mocenské vakuum nás velmi znepokojuje,“ sdělil Stephane Dujarric, mluvčí Generálního tajemníka OSN, podle něhož mezinárodní společenství situaci v zemi pozorně sleduje. Vrcholný orgán Organizace spojených národů, Rada bezpečnosti, rebelům pohrozila, že sáhne k sankcím, pokud nepropustí zadržované politiky z domácího vězení a nezačnou jednat o ukončení chaosu v zemi. „Členové Rady bezpečnosti vyjadřují připravenost podniknout další kroky, pokud nebudou okamžitě obnovena vyjednávání vedená OSN,“ sdělil podle agentury Reuters čínský velvyslanec při OSN Liou Ťie-i. Čína je tento měsíc předsednickou zemí 15členné rady.

Vůdce Huthiů bude prý vyjednávat se všemi silami v zemi

Vůdce kmene Huthiů Abdal Málik Húsí dnes prohlásil, že je připraven vyjednávat se všemi politickými silami v zemi. „Prostor je otevřený partnerství, spolupráci a bratrství, každý je nyní odpovědný za budování, ne ničení,“ uvedl v televizi. Postup šíitů označil za „velkolepou revoluci, jež rozbila okovy nespravedlnosti a korupce“, dodal.

Odborníci citovaní stanicí Al-Džazíra ovšem konstatují, že menšinoví šíité svým postupem odstartovali rozpad Jemenu. Podle nich se totiž povstalcům nikdy nepodrobí Aden a další jižní oblasti. Na jih Jemenu připadá 70 procent celkové produkce země a mnoho tamních obyvatel si přeje, aby se znovu oddělil a byl samostatný, jako tomu bylo v letech 1967-1990.

Proti vládě rebelů vyšlo do ulic několik tisíc lidí

Proti rozpuštění parlamentu a vládě Huthiů protestovalo několik tisíc lidí ve třech jemenských městech. „Vyšli jsme do ulic, abychom vyjádřili, že odmítáme protiústavní oznámení milicí Huthiů. Tento protest je začátkem nové revoluce s cílem osvobodit Jemen od tohoto gangu,“ uvedl na zaplněné ulici ve městě Taiz na jihozápadě země jeden z protestujících. V hlavním městě Saná rozháněli protesty šíitští ozbrojenci, kteří poblíž univerzity stříleli do vzduchu.

Před sídlem povstalců vybuchla bomba

Před palácem v hlavním městě Saná, ve kterém sídlí velitel ozbrojeného křídla šítských povstalců, vybuchla dnes bomba. Zranila tři strážce budovy. Informovala o tom agentura Reuters. Incident následoval den poté, co povstalci převzali moc v zemi a rozpustili parlament. Palác býval rezidencí premiéra.

Šíitští rebelové začali loni zabírat nová území. Šíité tradičně obývají sever Jemenu, rebelové ale postupovali na jih k hlavnímu městu, které obsadili v září. Podle znalců jejich povstalecké jednotky vyzbrojuje Írán.

Washington v reakci na současné události v Jemenu konstatoval, že nenarušují americké protiteroristické operace na jihu Arabského poloostrova. Jen za loňský rok tam jejich bezpilotní letouny údajně zabily 124 radikálů a čtyři civilisty.

GCC varuje před ohrožením celé oblasti Perského zálivu

Rada arabských států Perského zálivu označila situaci v Jemenu za ohrožení celé oblasti a za nebezpečné a nepřijatelné stupňování napětí. V prohlášení vydaném v Rijádu arabské země hrozí, že budou své zájmy chránit patřičnými kroky.

Mapa Jemenu
Zdroj: ČT24