NSA bude většinu dat muset smazat po pěti letech

Washington – Americké tajné služby budou při práci s daty muset dodržovat přísnější podmínky. Podle Bílého domu mají po pěti letech smazat všechny údaje, které s národní bezpečností nesouvisí. Uchovat mohou jen věci týkající se například terorismu. Praktiky zpravodajských služeb jsou kontroverzním tématem od doby, kdy bývalý pracovník Národní agentury pro bezpečnost Edward Snowden před dvěma lety upozornil na masové sbírání dat.

Zatímco dosud mohou být shromážděná data využívána a skladována bez omezení, nově bude pro uchování informací podmínkou jejich zařazení do jedné z šesti bezpečnostních kategorií. Těmi jsou protišpionáž, boj proti terorismu, boj proti šíření zbraní, kybernetická bezpečnost, hrozby vůči USA či spojencům a boj proti mezinárodní kriminalitě. Ostatní data musí být po pěti letech smazána, pokud se na ně nebude vztahovat výjimka.

Nová opatření dále mimo jiné ukládají dohled nad tím, jak tajné služby komunikační data Američanů získaná bez konkrétních povolení využívají. Takové informace bude možné využít jen pro případy „závažných trestných činů“, jako jsou vraždy, únosy či otázky národní bezpečnosti.

  • Organizace hájící lidská práva ale ohlášené změny kritizují jako nedostatečné, neboť masivní sběr dat bude nadále pokračovat.

Nutnost změny v přístupu masového shromažďování údajů o občanech USA i cizincích vyvolala aféra někdejšího analytika NSA Edwarda Snowdena, který zveřejnil praktiky této agentury. Nově ohlášené úpravy podle AP svým nevelkým rozsahem jasně ukazují, jak málo Snowdenovo odhalení zkomplikovalo NSA filtrování světové internetové komunikace.