Noční ostřelování na východě Ukrajiny: Umírali vojáci i civilisté

Kyjev – Ukrajinská armáda hlásí další těžké ztráty, při potyčkách s proruskými separatisty bylo zabito nejméně 13 vojáků a 17 civilistů. Obě strany se obviňují z nočního ostřelování, a to i těžkými zbraněmi. Prokyjevský gubernátor Luhanské oblasti ohlásil, že povstalecká palba zabila tři civilisty. Naopak povstalci ohlásili, že střelba vládních sil má na svědomí životy tří civilistů v Doněcké oblasti.

Povstalci podle armádního komuniké ostřelovali z raketometů, děl či minometů města a obce Ščastje, kde padli dva vojáci, a Krymske v Luhanské oblasti, Petgrivske, Novokalynove, Mykolajivka a Pisky v Doněcké oblasti. Palbě čelily i pozice v okolí strategických měst Debalceve a Mariupol, nicméně vládní „síly pevně brání pozice a pokaždé uštědřují teroristům značné ztráty“. Za teroristy označují ukrajinské úřady povstalce.  

Naopak jeden z velitelů doněckých separatistů Eduard Basurin obvinil ukrajinské jednotky, že během noci ostřelovaly obce na povstaleckém území v 30 případech. Během posledních 24 hodin byli podle něj zabiti tři civilisté a dalších 19 zraněno.   

Přestřelky následovaly po bezvýsledných jednáních v Minsku, které podle Kyjeva ztroskotaly na ultimátech rebelů, a tak je prý celý mírový proces ohrožen. Rozhovorů se zúčastnila i zástupkyně Organizace pro bezpečnost a spolupráci (OBSE), jejíž pracovníci monitorují situaci ve válkou zmítaném Donbasu. OBSE následně uvedla, že povstalci nebyli připraveni diskutovat o klíčových bodech mírového plánu. "Nebyli připraveni diskutovat o dodržování
příměří a stažení těžkých zbraní," napsala organizace ve svém prohlášení. Namísto toho prý povstalci požadovali změny v mírovém plánu odsouhlaseném v Minsku loni v září.

Separatisté naopak tvrdí, že nezdar zavinila neschopnost Kyjeva kontrolovat své jednotky na východě země. A Kreml dnes varoval před „unáhlenými“ soudy o nezdaru rozhovorů, výsledek prý ukáže až čas.

Francouzský prezident François Hollande, německá kancléřka Angela Merkelová a ukrajinský prezident dnes vyzvali k „okamžitému příměří“ na východě Ukrajiny. Všichni tři vůdci spolu hovořili více než 45 minut po telefonu a kromě debat o situaci v zemi vyjádřili rovněž lítost nad selháním rozhovorů v Minsku.