V Rakousku před protesty zadrželi šestici ozbrojených Čechů

Vídeň - Před demonstracemi proti vídeňskému plesu nacionalisticky orientované Svobodné straně Rakouska (FPÖ) bylo zadrženo šest ozbrojených osob z českého autobusu. Vídeňská policie o tom informovala na Twitteru. Píše o tom rovněž server listu Kurier. Podle policie dosud v souvislosti s plesem zadržela 38 osob. Zraněni byli nejméně tři lidé včetně policisty, kterého ohlušil dělobuch.

Osoby z českého zájezdového autobusu byly zadrženy na dálnici A4 východně od Vídně. Podle vídeňské policie byli zatčení „těžce“ ozbrojeni. Na přiložené fotografii je vidět vystřelovací nůž i takzvané boxery.

Ples ve vídeňském zámku Hofburg od roku 2013 každoročně pořádají Svobodní. Akce pravidelně láká levicové a anarchistické demonstranty a aktivisty bojující proti radikální pravici. V pohotovosti je 2 500 policistů. Kvůli bálu bylo nahlášeno 14 protestů, kterých se podle policejních odhadů účastní asi 5 000 demonstrantů.

V centru rakouské metropole zpočátku protestní akce probíhaly v klidu. Postupně ale přibývalo násilností a výtržností. V Muzejní ulici se odehrály potyčky mezi zhruba třicítkou demonstrantů a policií a policie u Muzejní čtvrti zaujala pozice i s vodními děly. Jinde protestující odpalovali dělbuchy a házeli láhve nebo blokovali taxíky převážející plesové hosty. Před Přírodohistorickým muzeem někdo zapálil dýmovnici.
  
Část vídeňského centra bylo uzavřeno. Dopravní omezení dopadlo i na tramvaje a
městské autobusy. 

Před vídeňským plesem mířilo do Rakouska 6 ozbrojených lidí z ČR (zdroj: ČT24)

Předseda FPÖ Heinz-Christian Strache dnes ples obhajoval jako výraz „svobody slova, svobody shromažďování“. Jedná se prý o tradiční a absolutně legitimní akci, „stejně jako kdyby ji pořádali sociální demokraté nebo zelení“. V roce 2012 se Strache dostal pod palbu kritiky, když tváří v tvář protestům proti plesu sebe a ostatní hosty označil za „nové Židy“. Akce se ten rok konala na Mezinárodní den památky obětí holokaustu.

  • Po loňských protestech během plesu vypadalo centrum rakouské metropole podle portálu Krone.at jako bojiště. Zničeno bylo jedenáct policejních aut a bezpočet výloh, škody tehdy činily 500 tisíc eur (14 milionů korun). Zraněno bylo několik lidí.