Slovensko bojuje se sněhem, kamiony skončily před hranicemi

Bratislava - Husté sněžení na Slovensku zkomplikovalo dopravu, podle meteorologů může na některých místech během dneška napadnout až 40 centimetrů sněhu. V Bratislavě kolabuje hromadná doprava. Hlášeny jsou nehody, Trenčín už kvůli kalamitě požádal o pomoc vojáky, píše list Sme. Uzavřeny byly i některé hraniční přechody s Českem, Rakouskem i Maďarskem.

Zpravodaj ČT: Do některých čtvrtí Bratislavy to jde jen pěšky (zdroj: ČT24)

Zcela uzavřené pro kamiony jsou horské průsmyky Donovaly a Šturec, zatímco průsmyk Veľké Pole je uzavřen pro všechny motoristy. Průsmyk Čertovica je sjízdný jen se sněhovými řetězy. Silničáři nicméně řidiče varují před silným nárazovým větrem a sněhovými jazyky.

Odpoledne policie vybídla řidiče nákladních automobilů, aby svá vozidla odstavili ještě před vjezdem do Bratislavy, protože okolní hraniční přechody do Česka, Rakouska a Maďarska byly pro kamiony neprůjezdné. Na neděli udělila policie řidičům kamionů výjimku ze zákazu jízdy po dálnicích, rychlostních silnicích a vozovkách první třídy.

„Situace je zatím klidná. Přes hranici projedou pouze nákladní auta převážející potraviny a zboží, které podléhá rychlé zkáze,“ řekl v 16:00 mluvčí Jihomoravské policie Pavel Šváb. Dálniční přejezd Břeclav-Brodské je nejrušnějším českým hraničním přechodem. Zato policie v Žilině odpoledne upozornila, že Česká republika uzavřela přechod Svrčinovec-Mosty u Jablunkova pro nákladní dopravu, a to v obou směrech.

  • Policejní mluvčí Soňa Štětínská: „Vzhledem k aktuální nepříznivé povětrnostní situaci a v souvislosti se sněhem na silnicích na Slovensku je uzavřena kamionová doprava ve směru na Slovensko, a to na všech typech komunikací.“

Bratislavská hromadná doprava, nabírá 15 až 20 minut zpoždění. V kopcovitém terénu byly linky odřeknuty. Čtvrť Rača se kvůli poškozeným trolejím musí obejít bez tramvajového spojení, problémy mají i trolejbusy.

Policie zaznamenala několik případů, kdy stromy nevydržely tíhu napadaného sněhu. V areálu jedné z bratislavských základních škol spadla ulomená část stromu na sedmileté dítě, které museli oživovat přivolaní záchranáři. Nyní bojuje v nemocnici o život.

Bratislavské letiště kvůli sněhové kalamitě dočasně pozastavilo provoz, několik letů bylo odkloněno nebo zrušeno. Nyní už podle listu Sme funguje.

David Miřejovský, zpravodaj ČT o situaci v Bratislavě

„MHD v Bratislavě má obrovské problémy. Na mnoha místech nejezdí ani tramvaje. Autobusy a trolejbusy většinou stojí pod kopci, teď blokují silnice pro osobní automobily. Do mnoha městských částí se nedá dostat jinak než pěšky. Autem je to dnes na dlouho. Jedna kolegyně říkala, že jela od bratislavského letiště do centra města 5 hodin. Přitom jde o vzdálenost, která se dá běžně ujet pod dvacet minut.“

V Bratislavě stejně jako na středním a severním Slovensku platí druhý ze tří stupňů výstrahy. Zatímco v metropoli a na jihu Slovenska by se měla situace v sobotu zlepšit, zbytek země si musí na zlepšení počkat až do neděle.

Odpoledne se problémy začaly objevovat i v železniční dopravě. Podle mluvčí státního dopravce ZSSK Jany Morháčové je na některých úsecích tratí vedoucích z Bratislavy přerušen provoz kvůli popadaným stromům či větvím. Některé spoje mají zpoždění, včetně EC 276 Slovan, který jezdí na trase z Budapešti přes Bratislavu do Prahy a který už nabral šedesátiminutové zpoždění.

Horská služba navíc upozornila, že vzhledem k intenzivnímu sněžení stoupá riziko pádu lavin. Na sobotu předpokládá vyhlášení zvýšeného lavinového nebezpečí, tedy třetí stupeň z pětidílné mezinárodní škály.

Sníh a led druhým dnem narušují dopravu a život v Anglii. Podle zpravodajské stanice BBC byly některé silnice zcela uzavřeny, stejně jako stovky škol. Problémy se sněhem se brzy očekávají také ve Skotsku. Nejméně do neděle byly zrušeny lodní spoje mezi Plymouthem a Roscoffem. Britský meteorologický ústav vydal ve čtvrtek varování před tuhou zimou pro severní Anglii, Skotsko a Severní Irsko. Hlavně v těchto oblastech očekával v příštích dnech silné sněžení a mrznoucí déšť.