Britové mají mít od USA důkazy o zapojení Ruska do smrti Litviněnka

Londýn – Britské úřady získaly od americké rozvědky informace, které potvrzují, že za smrtí bývalého agenta ruské tajné služby Alexandra Litviněnka v roce 2006 stála Moskva. Napsal o tom deník The Daily Telegraph. Záznam elektronické komunikace je u soudu nepoužitelný, ale podle novinářů ukazuje, že Litviněnkova smrt byla „státem nařízenou vraždou“ ze strany Ruska.

V úterý se u londýnského soudu uskuteční další jednání v rámci veřejného vyšetřování týkající se smrti Alexandra Litviněnka. Veřejné vyšetřování na žádost Litviněnkovy vdovy vloni připustila britská vláda. První neveřejné vyšetřování před devíti lety se nesmělo dotknout tajných důkazů spojených s možnou rolí Ruska v zabití agenta, a právě tyto informace byly podle Mariny Litviněnkové klíčové.

Vyšetřovatelé měli obdržet záznamy elektronické komunikace mezi hlavními podezřelými od americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA), které jasně ukazují na Rusko jako aktéra s podílem na Litviněnkově vraždě. Podle deníku mohly právě tyto informace být důvodem, proč si britští politici byli od začátku jistí svou verzí, v níž ze smrti ruského emigranta veřejně obvinili Moskvu. Rovněž soudce Robert Owen, který má Litviněnkovu kauzu na starosti, minulý týden uvedl, že má k dispozici jasné důkazy o zapojení Ruska.

Britské úřady od začátku považují za hlavního podezřelého z vraždy Litviněnka bývalého ruského agenta Andreje Lugového. Moskva to ale trvale popírá. Litviněnko jako agent pracoval nejdříve pro Sovětský svaz a poté pro Rusko, později ale začal kritizovat vedení země i poměry v rozvědce. Nakonec v roce 2001 získal politický azyl v Británii. Na podzim 2006 se při schůzce s dalšími ruskými agenty otrávil izotopem polonia 210, který byl podle všeho v čaji. Zemřel tři týdny poté 23. listopadu.