Japonsko zkoumá video, které údajně dokazuje vraždu jednoho z rukojmí

Tokio – Radikálové z Islámského státu údajně zabili jednoho ze dvou japonských rukojmí, o jejichž osudu nebylo od včerejška nic známo. Mělo by se jednat o Harunu Jukawu. Japonské úřady nyní ověřují pravost videa, na kterém druhý z rukojmí Kendži Goto drží fotografii mrtvého kolegy. Mluvčí kabinetu Jošihide Suga už označil čin únosců za ohavný a nepřijatelný. Zároveň vyzval k propuštění druhého rukojmího.

IS pravděpodobně zavraždil jednoho z japonských rukojmích (zdroj: ČT24)

Radikálové z Islámského státu zveřejnili video s oběma zajatými Japonci v úterý. Tak jako při několika předchozích únosech klečeli rukojmí spoutaní v oranžových kombinézách po boku ozbrojeného muže v černé kukle. Zakrytý bojovník IS v nahrávce vyzval japonskou vládu k zaplacení výkupného ve výši 200 milionů dolarů (skoro pět miliard korun) do 72 hodin, jinak budou rukojmí zabiti. Zřejmě se jednalo o reakci na nabídku finanční pomoci ve výši 200 milionů dolarů, kterou učinil japonský premiér Egyptu na pomoc v boji proti radikálům.

Tokio vyplacení peněz odmítlo a snažilo se navázat kontakt s únosci. Ultimátum mezitím včera ráno vypršelo. A dnes se na internetu objevila nahrávka obsahující nehybný záběr Gota, jak drží v ruce fotografii sťatého Jukawy. Záznam obsahuje rovněž zvukovou stopu, ve které pravděpodobně Goto o vraždě kolegy mluví a anglicky žádá japonskou vládu, aby přistoupila na podmínky únosců. Ti už nechtějí výkupné, ale propuštění členky radikálního islamistického hnutí zatčené v Jordánsku. Je jí Iráčanka, která měla v úmyslu provést sebevražedný útok.

„Chci zdůraznit, jak jednoduché je zachránit mě. Přivedete jim z Jordánska jejich sestru a oni mě hned propustí. Mě za ni,“ ozývá se ve videu hlas, který nejspíš patří Kendžimu Gotovi.

„Na internetu se objevila fotografie Kendžiho Gota, který drží obrázek zabitého Japonce. Předpokládáme, že jde o Harunu Jukawu. Jedná se o otřesný a neodpustitelný čin, který rázně odsuzujeme,“ prohlásil mluvčí japonské vlády Jošihide Suga.

Japonští rukojmí Kendži Goto a Haruna Jukawa
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Kvůli videozáznamu, jenž po několika hodinách z původního zdroje zase zmizel, se mimořádně sešla japonská vláda. Premiér Šinzó Abe novinářům autenticitu videa nepotvrdil, ale jeho zveřejnění odsoudil a nazval „neodpustitelným činem“. „Terorismu se nepoddáme. Vláda vynaloží všechny síly, aby dosáhla propuštění druhého rukojmí,“ slíbil Abe. Pravděpodobnou vraždu odsoudil také americký prezident Barack Obama a britský premiér David Cameron.

Japonská agentura Kjódo uvedla, že videozáznam dostala do e-mailové schránky i manželka jednoho z rukojmí (kdo jsou japonští občané zajatí IS, se dočtete zde).

Agentura AP nicméně o pravosti videa pochybuje. Upozornila zejména na to, že se vůbec nepodobá předchozím nahrávkám IS s vraždami rukojmí. Radikálové loni zveřejnili záznamy vražd amerických rukojmí Jamese Foleyho a Stevena Sotloffa i Britů Davida Hainese a Alana Henninga. Vždy se jednalo o záběry přímo z místa činu, kde oběť klečela v oranžové kombinéze a nad ní stál maskovaný muž s nožem v ruce. O verifikaci posledního videa se snaží i americké rozvědky.