Na historický let odstartovala čínská vesmírná loď Šen-čou 7

Peking - Z kosmického střediska Ťiou-čchüan na severozápadě Číny  odstartovala čínská vesmírná loď Šen-čou-7 se třemi kosmonauty na palubě. Podle agentury Reuters se už dostala na oběžnou dráhu kolem Země. Jde o třetí pilotovaný let a jednu z nejambicióznějších misí čínského vesmírného programu. Jeden člen posádky jako vůbec první Číňan vystoupí do volného prostoru, událost bude přenášet živě satelit umístěný nad lodí. Mise má trvat tři dny a budou s ní pomáhat ruští technici. První čínský astronaut se do vesmíru podíval před pěti lety.

Z vesmírného střediska Ťiou-čchüan na severozápadě Číny vynesla vesmírnou loď raketa Dlouhý pochod. S řízením výstupu do volného kosmu budou pomáhat ruští technici, do prostoru vystoupí 42letý vojenský pilot Čaj Č'-kang. Palubu lodi by měl opustit v pátek nebo sobotu.

Let tříčlenné posádky by měl trvat tři dny a má skončit přistáním v odlehlé severočínské autonomní oblasti Vnitřní Mongolsko. Je to nejambicióznější čínská kosmická výprava od roku 2003, kdy se do vesmíru vydal první čínský tchajkonaut, což je čínské označení astronauta. Výstup do volného prostoru je součástí příprav vyslání dvou satelitů, které mají na oběžné dráze kolem Země tvořit první čínskou vesmírnou stanici.