Pegida čekala stotisícový triumf, převažovali však její odpůrci

Drážďany – Pro kontroverzní drážďanské hnutí Pegida byla středa ledovou sprchou: nejenže na demonstraci v Lipsku přišlo daleko méně lidí, než organizátoři předpokládali, ale vedení jednotlivých odnoží tohoto hnutí jsou rozhádaná a funkci dnes navíc položil i zakladatel, šéf Pegidy a její mediální tvář Lutz Bachmann. Osudným se mu stala fotografie, na níž se snaží vypadat jako Adolf Hitler, stejně jako jeho nenávistné výroky o azylantech, které se objevily na sociálních sítích.

Jak konstatuje deník Bild, pro Pegidu (Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu) to představuje velkou ránu, protože Bachmann je pro hnutí prakticky nenahraditelný. Jeho 11 kolegům ve vedení totiž chybí charisma a instinkt pro nálady v řadách stoupenců hnutí. Sociologové kromě toho předpovídají, že Pegida po skandálu s fotografií ztratí mnoho svých přívrženců. „S Hitlerem se v německé politice nežertuje. Žádný normální občan pro to nemá pochopení a ztráta sympatií bude enormní,“ předpovídá sociolog Hermann Binkert z erfurtského institutu Insa-Consulere.

Binkert ale zároveň soudí, že téma přistěhovalců se stalo natolik žhavým, že se mu nevyhnou ani etablované politické strany – bez ohledu na to, jak to bude v budoucnu s Pegidou vypadat. Německý ministr vnitra Thomas de Maiziére nicméně dnes oznámil, že Německo navzdory požadavkům Pegidy nepotřebuje svůj imigrační zákon měnit.

Berlínský sociolog Dieter Rucht se domnívá, že Pegida má svůj zenit za sebou a v dohledné době skončí. Tomu by nasvědčovala i poměrně nízká účast na lipské demonstraci, kterou organizovala místní odnož hnutí, jež si říká Legida. Oproti původně očekávané stovce tisíc protestujících jich nakonec přišla sotva desetina. V ulicích tak převažovali odpůrci hnutí, kteří zorganizovali 19 protidemonstrací.

Vedení Pegidy se od lipské akce ještě před jejím začátkem distancovalo. Zástupci Legidy se totiž odmítli zavázat k souboru požadavků, s nimiž drážďanské hnutí od počátku vystupuje. Pegida prý dokonce zvažuje trestní oznámení. „Nic z toho, co bude v Lipsku dnes večer řečeno a požadováno, s námi není dohodnuto,“ zdůraznila v prohlášení na Facebooku mluvčí Pegidy Kathrin Oertelová. Ta se zřejmě stane novou mediální tváří hnutí poté, co Bachmann večer ohlásil svou rezignaci. Reagoval tak nejen na aféru s fotografií, na níž pózuje jako nacistický diktátor Adolf Hitler, ale i na komentáře na sociálních sítích, v nichž označil běžence a azylanty za lůzu. Fotografie i komentáře jsou sice ze září, v médiích se ale objevily až nyní.

„Upřímně se omlouvám všem občanům, kterých se dotkly mé příspěvky na sociálních sítích. Byla to neuvážená vyjádření, která bych dnes už neudělal. Mrzí mě, že jsem tím uškodil zájmům našeho hnutí, a vyvozuji z toho důsledky,“ uvedl Bachmann v oficiálním prohlášení. Od výroků svého šéfa se distancovalo i vedení Pegidy, na jehož demonstrace dosud chodily desetitisíce lidí.

Jak ale v rozhovoru pro ČT poznamenal politolog Robert Schuster, pokud se pochody konaly mimo Drážďany, bývalo odpůrců Pegidy zpravidla v ulicích více než jejích stoupenců. Odchod Bachmanna z vedení i Schuster považuje za citelnou ztrátu, nicméně je podle něj otázka, zda skutečně opustí celou Pegidu, či zda bude i nadále v pozadí tahat za nitky. Byl to totiž právě Bachmann, kdo dokázal držet pohromadě toto relativně heterogenní hnutí, konstatoval Schuster.