Britský princ Andrew měl údajně sexuální styk s nezletilou

Washington/Londýn – Druhý syn královny Alžběty, britský princ Andrew, údajně využíval sexuálních služeb nezletilé Američanky. Píše o tom britský deník The Guardiana odvolává se na spis k procesu s americkým investičním bankéřem, který měl dívku „půjčovat“ svým bohatým a vlivným přátelům coby sexuální otrokyni. Jedním z klientů měl být právě vévoda z Yorku. Buckinghamský palác dnes v prohlášení tato obvinění popřel.

Zmínka o princi Andrewovi je součástí návrhu žaloby podané tento týden u floridského soudu proti americkému multimilionáři Jeffreymu Epsteinovi. Ten byl v roce 2008 odsouzen k 18 měsícům vězení za to, že nutil nezletilou dívku k prostituci. Z trestu si odseděl 13 měsíců, skandál tím pro něj ale neskončil. Hromadí se proti němu žaloby od žen, které tvrdí, že je bankéř vykořisťoval.

Žena, která zůstává v anonymitě, pak v nejnovější žalobě uvádí, že byla opakovaně zneužívána Epsteinem v letech 1999 až 2002. Údajně byla „nucena mít sexuální styky“ s princem Andrewem, když jí bylo sedmnáct, a to v Londýně, New Yorku a na soukromém karibském ostrově, jehož vlastníkem je Epstein.

Buckinghamský palác: Vyloučeno

Samotný princ Andrew není po právní stránce obviněn, což je také jeden z důvodů, proč Buckinghamský palác nechtěl obvinění nijak blíže komentovat. „Pro vyloučení veškerých pochybností jakýkoli náznak neslušného chování ve vazbě na děti a mladistvé kategoricky vylučujeme,“ stojí v prohlášení paláce.

Již dříve čelil vévoda obvinění, že se setkával s Epsteinovými obětmi a že si byl vědom sexuálních prohřešků, tentokrát je to ale poprvé, kdy je explicitně jmenován v soudním dokumentu jako přímý účastník sexuálních aktivit. The Guardian připomíná, že vévoda v rozhovoru s časopisem Vanity Fair v roce 2011 popřel, že by měl sexuální kontakty s ženami kolem Epsteina.