Garáže pod Bratislavským hradem se staví na místě římských podlah

Bratislava – Obří podzemní garáže přímo v areálu Bratislavského hradu nechává stavět slovenský parlament. Proti bagrům, které hned vedle severních základů dominanty hloubí mnohametrovou jámu, se zvedl odpor. Památkáři ale nic nenamítají a projekt má zelenou. Zato archeologové nevěřícně kroutí hlavou. Staví se totiž na místech, která kdysi obývali Keltové i Římané a která svojí historickou hodnotou nenajdou nejen na Slovensku srovnání. Podle archeoložky Tatiany Štefanovičové je ale důvod výstavby prostý. Majitel stavební firmy podpořil před volbami vládnoucí stranu – a ona mu to teď tučnou zakázkou vrací.

„Sice tvrdí, že to zachovají, ale já si myslím, že už teď jsou některé věci odbagrované,“ dodává archeoložka a historička Tatiana Štefanovičová, která patří u našich východních sousedů k nejuznávanějším kapacitám v oboru.

V areálu Bratislavského hradu mnoho let odkrývala slovanské památky z devátého a desátého století a tak ví, že nejvzácnějšími objevy na severní straně Hradu jsou římské podlahy, pilíř a šestnáctimetrová zeď. „To je absolutní nekulturnost, že to prostě nezachováme a že to ničíme a místo toho postavíme garáže. Jako by se nedaly postavit kdekoliv jinde,“ zlobí se Štefanovičová.

Šéf slovenského parlamentu tvrdí, že se stavba vyplatí (zdroj: ČT24)

Část ze zmiňovaných unikátních artefaktů dělníci přesunou. Většinu ale zasypou – podle památkářů tak nálezy nejlépe ochrání. „Ty nálezy, které vydržely 2000 let pod zemí, by se mohly za několik desetiletí úplně zničit,“ zdůvodňuje Ivo Štassel z bratislavského městského úřadu ochrany památek.

Původně měly být nové garáže určeny jen pro poslance. Po vlně protestů ale nový předseda parlamentu rozhodl, že v nich bude moci parkovat i veřejnost. Dohromady vznikne 220 parkovacích míst a cena stavby se vyšplhá ke tři sta milionům korun.

Podle šéfa parlamentu parkoviště historickému místu pomůže v tom smyslu, „aby se z celého areálu (Bratislavského hradu) stala pěší zóna a odstranili jsme každé vozidlo, které tu běžně parkuje. A svým způsobem i narušuje celkový dojem z Hradu,“ vysvětluje předseda slovenského parlamentu Peter Pellegrini z vládnoucí strany SMER-SD.