Ulice Hongkongu zachvátily nové potyčky

Hongkong – Po deseti dnech od vyklizení táborů prodemokratických aktivistů vypukly v Hongkongu nové protesty. Policie při nočních potyčkách s demonstranty zadržela tucet osob. Podle úřadů byli zraněni nejméně dva policisté, podle médií jeden z demonstrantů utrpěl krvácivé zranění hlavy.

Večerní demonstrace se zúčastnilo několik stovek lidí. Pořádkové síly proti nim použily pepřové spreje a obušky. Zatčeno bylo deset mužů a dvě ženy ve věku od 13 do 43 let. Policie v prohlášení obvinila účastníky manifestace z vyvolání chaosu a blokování dopravy.

Nepokoje se odehrály v místech, kde postavili prodemokratičtí aktivisté tři protestní tábory, které více než dva měsíce blokovaly tamní ulice. Protesty začaly koncem září s cílem vymoci neomezené hlasovací právo. Na svém vrcholu přivedly do ulic desetitisíce lidí.

Hongkongská policie žádá občany, aby vrátili rozsypané bankovky

Na pozadí prodemokratických protestů žádá hongkongská policie místní občany, aby vrátili miliony dolarů, jež se na Štědrý den ztratily z bezpečnostní dodávky při dopravní nehodě. V jízdních pruzích na jedné z nejrušnějších dopravních tepen ve čtvrti Wan Chai se rozsypaly bankovky v hodnotě 35 milionů hongkongských dolarů (102 milionů korun). Než na místo dorazila policie, seběhly se k havarované dodávce desítky lidí a začaly peníze sbírat.

Zájem o náklad havarované dodávky vyvolal dopravní chaos, jelikož mnoho řidičů zastavilo své vozy v jízdních pruzích a běželo sbírat. Pořádek nastal, až když dorazili ozbrojení policisté, kteří místo uzavřeli a posbírali peníze do beden. Policistům se podařilo zachránit 20 milionů hongkongských dolarů. Policie zároveň upozornila, že použití bankovek bude považováno za závažný trestný čin. Zatím se přihlásilo 13 nálezců a vrátili 3,6 milionu.

Policie zatím nezná příčinu havárie a vyšetřuje ji. Automobil patřil britské bezpečnostní firmě G4S specializované na převoz peněz a podle všeho se mu špatně zavřely zadní dveře. Její mluvčí řekla, že firma počítá se ztrátou v řádu milionů.