Šinzó Abe obhájil křeslo premiéra, slibuje oživení japonské ekonomiky

Tokio – Japonský premiér Šinzó Abe obhájil svou funkci. Předsedou vlády ho podle očekávání znovu zvolila Sněmovna reprezentantů, tedy dolní komora japonského parlamentu. Abeho koalice drtivě zvítězila v prosincových předčasných volbách, které premiér sám vypsal. Se silnějším mandátem pro svou politiku teď slibuje hlavně ekonomické reformy a celkové oživení třetí největší ekonomiky světa.

Abe, v jehož nové vládě se podle agentur oproti té předchozí změnil jen ministr obrany, brzy upřesní své další kroky. Především se očekává, že oznámí plán na oživení ekonomiky. „Ekonomika je priorita, ale chci také posílit diplomatickou roli Japonska a zajistit jeho bezpečnost,“ řekl nedávno staronový premiér.

  • Na postu ministra obrany skončil Akinori Eto a na jeho místo nastoupil 57letý bývalý člen armády Gen Nakatani, který je označován za specialistu na národní bezpečnost a boj proti terorismu.

Japonské hospodářství od počátku 90. let stagnuje

Změnit to má Abeho plán stimulace ekonomiky. Právě kvůli reformám Abe požádal voliče o nový mandát. Volby, které jeho Liberálně demokratická strana (LDP) spolu s koaliční Stranou spravedlnosti a čistoty (Komeitó) vyhrála, ale provázela na japonské poměry velice nízká účast – svůj hlas odevzdalo 52 procent oprávněných voličů. Abeho koalice získala ve 475členném parlamentu (Kokkai) 326 křesel.

Vyhrané volby Abemu, který zastává premiérský úřad potřetí, vedle hospodářských reforem usnadní také zavedení některých nepopulárních opatření, jakými jsou obnova provozu jaderných elektráren či schválení změny ústavy, jež by poprvé od druhé světové války japonským vojákům umožnila bojovat v zahraničí. Dvoutřetinová většina vládní koalici dává možnost přehlasovat horní komoru, pokud ta nějaký návrh zákona vrátí.