Kurdové prý dobyli město Sindžár - spojnici mezi severem Sýrie a Mosulem

Bagdád - Jednotky kurdských pešmergů hlásí další postup v boji proti Islámskému státu (IS). Poté, co ve čtvrtek osvobodili oblast horského pásu Sindžár, se jim v neděli údajně podařilo dobýt zpět i větší část stejnojmenného strategicky významného města, které leží na jeho úpatí. Desítky islamistů podle médií z města uprchly a jejich spolubojovníci je prý pak za dezerci popravili.

Úplné osvobození města Sindžár by znamenalo významnou strategickou výhodu v boji s radikály. Přerušilo by se tím totiž spojení mezi oblastmi, které radikální islamisté ovládají v severovýchodní Sýrii, a Mosulem, největším městem na severu Iráku, které IS obsadil při bleskové ofenzivě letos v červnu. 

„S boží pomocí město (Sindžár) zcela osvobodíme,“ uvedl v neděli prezident kurdské autonomie Masúd Barzání při návštěvě pešmergů přímo na frontě. Američané provedli v neděli na pozice IS v okolí Sindžáru čtyři letecké údery. Právě intenzivní letecká podpora ze strany spojenců umožnila Kurdům rychlý postup proti radikálům z této oblasti. 

Sindžár by měl být v držení spojených kurdských jednotek (zdroj: ČT24)

Jak dnes oznámilo americké velení, v pondělí pak spojenecké letouny podnikly v Iráku celkem deset náletů, zaměřily se na okolí měst Sindžár, Mosul, Tall Afar a Fallúdža. V Sýrii pak spojenci provedli 12 leteckých úderů na pozice islamistů v okolí Kobani, Aleppa a města Rakká.

Jako trest za porážku v Sindžáru prý nechali velitelé IS popravit kolem 45 vlastních bojovníků. Už v sobotu informovala syrská exilová organizace SOHR o popravě asi stovky zahraničních bojovníků IS v syrském městě Rakká, kteří se údajně chystali dezertovat. 

Při postupu proti islamistům v pohoří Sindžár se kurdským bojovníkům podařilo minulý týden osvobodit i příslušníky menšiny jezídů, kteří se do hor uchýlili v létě. Členové IS přinutili tisíce členů této menšiny přijmout islám, ale zajali i tisíce jejich žen, které využívají jako otrokyně. Mnoho jezídů uprchlo také na kurdská území do sousední Sýrie a Iráku. 

Světová zdravotnická organizace (WHO) dnes oznámila, že syrská vláda povolila dodávat humanitární pomoc do tří nových oblastí, do kterých se předtím jejich pracovníci nemohli dostat. Podle Elizabeth Hoffové z WHO jde o oblast města Aleppo, damašské předměstí Muadamíja a oblast nazývanou východní Ghúta ležící v blízkosti syrské metropole.