Kubánci přivítali propuštěné špiony jako hrdiny

Havana - Oteplování vztahů mezi Spojenými státy a Kubou nabírá na intenzitě. Bílý dům dokonce nevyloučil možnost, že by se mohl kubánský prezident podívat do Washingtonu. Asi nejkontroverznější kapitolou sbližování obou zemí je výměna vězňů – Američané za Alana Grosse a jednoho svého agenta propustili tři kubánské agenty. Komunistický režim je v 90. letech nasadil mezi emigranty mířící na Floridu. Jeden z nich si odpykával doživotní trest za přípravu vraždy. V Havaně je teď přivítali jako hrdiny.

Trojice vězněných kubánských špionů se vrátila do vlasti, kde ji přivítali nadšení Kubánci. Zadržovaní agenti patřili do skupiny označované „kubánská pětka“. První objetí nepatřilo léta neviděným rodinám, ale vládci Raúlu Castrovi. „Generále, jsme pořád velmi dojatí. Nenacházíme slov. Jediné, co můžeme říct, je: Děkujeme,“ konstatoval jeden ze špionů Gerardo Hernandez, který celou skupinu vedl. 

Hernandezovi muži pronikli mezi kubánské přistěhovalce na Floridě. Než je Američani v roce 1998 odhalili, posílali domů informace o plánech emigrantů. Velitele pak odsoudili na doživotí za podíl na vraždě.

Podle vyšetřovatelů věděl o plánech Castrovy vlády, která u Kuby sestřelila dvě letadla vypravená na ostrov exilovými organizacemi. Čtyři lidi přitom zemřeli. „Je to taková facka. Je velmi smutné, že nevinného muže jako Alan Gross vymění za zločince, který chtěl tolik poškodit Spojené státy,“ prohlásila manželka zabitého dobrovolníka Miriam de la Peňová. 

Havana své muže vždy hájila. Mezi přistěhovalce je údajně nasadila jen proto, aby předešla případným teroristickým útokům proti Kubě. Z agentů za mřížemi udělal kubánský režim hrdiny. Pořádal demonstrace za jejich propuštění a jejich fotografie visely po celé zemi. „Jsem o to šťastnější, že jste tak tvrdě bojovali za náš návrat,“ podotkl další z propuštěných agentů Antonio Guerrero. 

Kubánská vláda jejich návrat slaví jako velké diplomatické vítězství. Američané totiž jakoukoli výměnu dlouho rezolutně odmítali. Nakonec ale k nelibosti řady kubánských přistěhovalců na dohodu kývli.

Propuštění kubánští agenti skončili v Castrově náruči (zdroj: ČT24)