Ruská válečná plavidla míří do Venezuely

Moskva/Caracas - Ruská vojenská plavidla zamířila z arktického přístavu Severomorsk do Karibiku, kde je v listopadu čeká společné venezuelsko-ruské námořní cvičení. Jedná se o zcela bezprecedentní přesun ruských sil na západní polokouli. Bude to poprvé od studené války, kdy se ruské vojenské lodi zúčastní manévrů v této oblasti. Plavidla se mají vrátit na základnu v Murmansku za dva měsíce.

V čele flotily vyplul křižník Petr Veliký s jaderným pohonem, za ním tři další lodi, včetně nejmodernější protiponorkové válečné lodi Admirál Čabaněnko. Námořní cvičení s Venezuelou se podle Ruska plánovalo dlouho předem. Podle mluvčího ruského ministerstva zahraničí Andreja Něstěrenka není cvičení v žádném případě namířeno proti zájmům žádné třetí země.

Podle ruských médií se čtveřice ruských lodí cestou zastaví v Sýrii, kde měl Sovětský svaz základnu. Tu podle deníku čeká rekonstrukce, aby byla záchytným bodem ruských lodí ve Středozemním moři.

Rusko cíleně posiluje svou pozici v levicově orientovaných zemích Jižní Ameriky, ve Venezuele už tento měsíc přistály dva ruské strategické bombardéry. Posilování rusko-venezuelských vojenských kontaktů se děje v době zhoršování vztahů mezi Ruskem a Západem. Dává se i do souvislosti se záměrem Spojených států vybudovat prvky protiraketové obrany v České republice a Polsku.

Venezuelský prezident Hugo Chávez, známý svým kritickým postojem k USA, se tento týden znovu chystá do Moskvy. Už v létě tam uzavřel kontrakty na velký nákup zbraní. Náměstek ruského premiéra Igor Sečin zase minulý týden v Caracasu jednal o energetické spolupráci. Podnikat ve Venezuele se chystá pět ruských energetických firem.